Йената поевтинява спрямо всички валути

 
Японската валута се понижи до най-ниското си ниво от две седмици насам спрямо долара с началото на двудневната среща на централната банка на страната.
През изминалия месец финансовата институция разшири програмата си за обратно изкупуване на ценни книжа.
Търсенето на евро бе подкрепено преди срещата на ЕЦБ, на която се очаква да бъдат разисквани мерки за борба с кризата.
По-рано вчера австралийският долар се понижи до четири-седмичен минимум след данните посочили по-малък ръст от очакванията на продажбите на дребно в страната. Впоследствие, обаче, валутата на страната възстанови част от загубите си.
„Очаквам японската централна банка да продължи с агресивната си политика“, коментира Кенго Сузуки, валутен стратег в Mizuho Securities, цитиран от Bloomberg. “Подобни действия би следвало да държат йената под натиск“, допълва още анализаторът.
Японската валута поевтиня с 0.2% до 78.67 йени, след като достигна 78.72 йени, или най-ниското ниво от 19-ти септември насам. Йената поевтиня с 0.4% до 101.68 спрямо еврото и се насочва към шесто поредно дневно понижение.
Единната валута се повиши до нива от 1.2920, спрямо 1.2905 късно снощи. На 1 октомври еврото достигна най-ниското си ниво от 11 септември, регистрирайки стойност от 1.2804.
Европейската централна банка се очаква да запази нивото на лихвите в еврозоната при исторически най-ниската им стойност от 0.75% днес.
Повишението на еврото обаче, се ограничава от очакваната продажба на испански дълг с матуритет през 2014, 2015 и 2017 година днес. Инвеститорите също така се чудят дали страната ще потърси допълнителна помощ.
По-рано през седмицата испанският министър председател отрече, че ще търси на този етап още външна помощ.
„Пазарът е разочарован, че Испания може да не потърси скоро помощ“, коментира Кацуо Шираи, валутен трейдър в Union Bank NA. “Това води до продажби на еврото“, допълва още специалистът пред финансовото издание Bloomberg.
Пазарът е в очакване на данните за заетостта и безработицата в САЩ, които ще бъдат оповестени утре. Очакванията са за повишение на нивото на безработицата до 8.2%, спрямо 8.1% месец по-рано, както и за 115 000 нови работни места, на фона на средно 139 000 през първите осем месеца на годината.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *