Йената поскъпва поради очаквания за по-високи лихви

За трети пореден ден японската йена печели позиции спрямо щетския долар, подкрепена от очакванията на пазарните участници за повишение на лихвите от страна на Японската централна банка по-късно този месец.

Според проучване на Bloomberg сред анализатори и експерти, на заседанието на финансовата институция, насрочено за 17 и 18 януари, ще бъде предприето повишение на основния лихвен процент с 0,25 базисни пункта до 0,5%. Миналата седмица японската валута поскъпна с 1,9% спрямо еврото и с 0,2% спрямо щатския долар.

Очакванията за по-високи лихви и последващото увеличение на капиталовите потоци към страната са основните причини за поскъпването на йената, смятат наблюдатели. През юли миналата година Централната банка на Япония повиши лихвите за първи път от шест години до ниво от 0,25%.

Според анализатори на Lehman Brothers, цитирани от Bloomberg, през 2007 курсът на йената спрямо основните валути ще се колебае в по-широки граници в сравнение с предходната година. Доларът може да се понижи до ниво от 105 йени до края на годината, смятат още от Lehman Brothers.

Днес пазарите в Япония ще бъдат затворени заради официалния празник на възрастните.

Еврото поевтиня до 153,67 йени, което е най-ниската стойност от 11 декември насам. Курсът на долара спрямо японската валута към момента е на ниво от 118,35.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *