Йената потъна до ново 7-годишно дъно спрямо долара

Японската йена се понижи до ново 7-годишно дъно спрямо долара на фона на спекулациите, че министър-председателят на страната Шинзо Абе обмисля да отложи планираното увеличение на данъка върху продажбите. Спекулациите за предсрочни избори в Страната на изгряващото слънце също оказаха натиск върху валутата.

В същото време долар се завърна към печалбите на фона на оптимизма около икономическия растеж в САЩ.

Изнесена информация, че правителството в Япония може да забави следващият етап от планираното повишение на данъците върху потреблението, предизвика рали на борсата в Токио. По традиция повишението на фондовите пазари в страната води до понижение на йената, поради съществуващата обратна корелация между представянето на акциите и местната валута.

От друга страна политическите колебания в Япония оказват допълнителен натиск върху йената. Предложението за отлагане повишението на данъка се дължи именно на очакванията министър-председателят Шинзо Абе да подаде оставка. С отговорността по увеличението на данъка най-вероятно ще се заеме неговият заместник.

В същото време японската йена продължава да губи позиции спрямо долара и поради изключително силното представяне на зелените пари. Стабилните икономически новини от САЩ го подкрепят, като по този начин правят натиска върху йената още по-голям.

По-късно през седмицата се очаква да бъдат публикувани данните за продажбите на дребно за месец октомври в САЩ. Докладът ще бъде изнесен в петък, а в случай, че данните за повишение на показателя се потвърдят, вероятно ще станем свидетели на още по-сериозно поскъпване на зелените спрямо кошница от основни валути.

Едно евро се разменя срещу 1,2400 долара, разменяйки се в близост до най-ниските стойности за днес. GBP/USD се намира около 1,5850, където се намира и нивото на отваряне за днес. В същото време един долар се разменя около 116,00 йени, чертаейки най-високите нива за днес.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Опитът на еврото за корекция се оказа неуспешен, след като в понеделник цената за кратко се изкачи над съпротивата при 1.2500, но в последствие завърши деня на загуба. През днешната сесия предимството отново се намира на страната на долара като цената тества подкрепата при 1.2400.

В случай, че това ниво бъде пробито, можем да очакваме ново достигане до дъната при 1,2353. В дългосрочен период цената вероятно ще се понижи до психологическото ниво при 1,2000.

GBP/USD

Поскъпването на британската лира от края на миналата седмица се оказа краткотрайно, след като през последните дни двойката се задържа на нивата около 1,5850. Цената вероятно ще поднови низходящото си движение и щатският долар ще достигне до нови върхове спрямо паунда.

Основната подкрепа за лирата се намира около 1,5750, докато текущата съпротива, ограничаваща възможностите за по-сериозен растеж за паунда, остава при 1,6000.

USD/JPY

Тази сутрин доларът се изкачи до нов 7-годишен връх спрямо йената при 116,10. Следващото ниво на по-сериозна съпротива по пътя нагоре се намира 117,95, където е върхът от месец октомври 2007 г.

Въпреки мащабните очаквания за сериозна корекция в полза на йената, за момента тя не се случва. В случай, че все пак станем свидетели на корекция, първата по-сериозна подкрепа за двойката можем да очакваме около 114,00.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *