Йената с двуцифрена стойност към долара

Щатската валута пропадна под психологическата стойност от 100 йени за долар, което се случва за първи път от 12 години насам. Това е следствие от засилените опасения около навлизането на американската икономика в рецесия и продължаващата кредитна криза.
Валутата се срина до рекордно дъно и към еврото и швейцарския франк, преди важните данни за американските продажби на дребно и заявките за безработни по-късно днес. Японската валута успя да покачи с 24% към долара за период от девет месеца, което със сигурност ще навреди сериозно на печалбата на японските компании. Китай често използва йената като валута заместител на своя юан, при международни транзакции.
„Инвеститорите напускат прекалено бързо доларовите си позиции, което ще се отрази пагубно и на нас“, коментира японски анализатор пред агенция Bloomberg. „Американската икономика, която е стратегически важен пазар за Азия, навлиза в рецесия“, продължава той.
Доларът падна до 99.76 йени по-рано днес, което е най-ниското му ниво от 9 ноември 1995 г. В момента котировките отново са над 100 йени за долар (Y100.25), а вчера щатската валута се разменяше при курс от Y102 за долар. Доларът пропадна до ново вечно дъно спрямо еврото днес при $1.5628, както и до почти паритет с швейцарския франк на $1.0043. Към еврото, японската валута покачи до ниво от Y155.54.
Японското правителство се е намесвало на валутните пазари четири пъти от 1995 г. до сега, за да намали цената на йената и да подкрепи износа. Японската банка разпродаде 14.8 трлн. йени ($148 млн.) през първите три месеца на 2004 г., което беше предшествано от продажбата на 20.4 трлн. йени през 2003 г. Всичко това се прави, тъй като японската икономика е износно ориентирана и се нуждае от по-евтина валута, за да поддържа стоките си конкурентоспособни на международния пазар. Прекалено евтиният щатски долар наврежда на японския експорт към САЩ, за където заминават 25% от всички стоки произведени в азиатската страната.
„Трябва да намалим производствените си разходи на всяка цена, но валутата поскъпна толкова, че вече е нужна подкрепа на правителствено ниво“, коментира шефът на Тойота пред Bloomberg. Според него, всеки път, когато японската валута поскъпне с 1 йена към долара, това намалява оперативната печалба на компанията с $350 млн. на година.
Йената може да поскъпне дори до ниво от Y95 за долар, според анализатори от Citigroup, Lehman Brothers и Mizuho. Deutsche Bank AG и UBS AG очакват японското правителство да се намеси, когато доларът поевтинее под психологическото ниво от Y100.
„В момента вероятността за американска рецесия е 50 на 50″, коментира Ейсуке Сакакибара, който е известен с прякора си „Г-н Йена“, заради огромния му авторитет като финансов министър впериода 1997-1999 г. „Курсът долар-йени, в момента зависи най-вече от американската икономика“, продължава той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *