Йената с най-ниска стойност от над три месеца спрямо долара

Щатската валута поскъпна с 0.3% до 79.15 йени, като най-високата регистрирана стойност бе малко над посоченото ниво. Това бе най-високото ниво на долара спрямо йената от 31 октомври миналата година насам.
В същото време зелените пари поскъпнаха спрямо 13 от 16-те основно търгувани валути, преди изнасянето на важни данни за САЩ днес.
„Оптимизмът за Гърция се разпростря на валутните и фондовите пазари“, коментира Лий Тък, валутен стратег в Forecast Pte, цитиран от Bloomberg. “Не искам да съм твърде негативен за йената, но в момента инвеститорите я продават“, допълва още специалистът.
Еврото се понижи до 1.3115 долара, след като моментно достигна 1.3150 вчера. Новозеландският долар поскъпна с 0.4% спрямо зелените пари до 83.67 щатски цента, като от 10-ти февруари насам е поскъпнал с 1.2% спрямо долара.
Азиатският MSCI Asia Pacific Index добави 1.1% след положителното представяне вчера на щатските пазари, които заличиха загубите си от началото на деня и в крайна сметка приключиха на положителна територия.
„Ясно е в краткосрочен момент, че щатската икономика е набрала скорост“, коментира Робърт Рени, валутен стратег в Westpac Banking Corp. Инвеститорите използват всяка предоставена им възможност да купуват рискови валути срещу долари“, допълва още пазарният наблюдател.
Няколко члена на FOMC заявиха, че Фед вероятно трябва да помисли за нови активи за обратно изкупуване, за да се подкрепи икономиката, докато според други първо трябва да има признаци на слабост, за да последват подобни действия.
Доларът поевтиня с 3% през изминалия месец и е най-зле представящата се валута сред тези на на 10-те развити страни след йената, която е загубила 6% от стойността си.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *