Кабинетът все още си вярва, че ОЛАФ ще помогне за „Белене“

 
Това каза пред Дарик радио министърът по усвояване на средствата от ЕС Томислав Дончев във връзка с намерението на премиера Борисов да сезира ОЛАФ за възможни злоупотреби с финансирането на проекта „Белене“.
Под каква форма дали директно, дали предоставяйки методическа помощ, да, бихме могли да получим съдействие от ОЛАФ. Тяхната експертиза е много често на много по-високо ниво от експертизите на други служби в ЕС, добави Дончев.
Припомняме, че вчера стана ясно, че ОЛАФ няма да разследва АЕЦ „Белене“. С решението си европейската служба за борба с измамите попари надеждите на българския премиер Бойко Борисов да получи европейско рамо в спора с „Атомстройекспорт“. „ОЛАФ няма да разследва сделката за АЕЦ „Белене“, тъй като проверка на ядрения проект е извън делегираните й права“. Това са съобщили от еврослужбата за Mediapool.
ОЛАФ разследва нередности с европейски средства и не се занимава с харчове от националните бюджети. Разходите по Втора атомна са с изцяло български ресурс – осигурен от държавната НЕК и бюджета. По-рано българският премиер Бойко Борисов обяви, че е решил да сезира ОЛАФ за възможни злоупотреби с финансирането на проекта „Белене“.
На 11 септември „Атомстройекспорт“ съобщи, че е увеличила иска си спрямо НЕК до 1 милиард евро по проекта за изграждане на двата енергоблока на АЕЦ „Белене“. „Увеличението на иска е във връзка с това, че в настоящия момент проектът беше прекратен предсрочно от правителството на България, изтече срокът на действие на Споразумението от 29.11.2006, а НЕК ЕАД продължава да отказва да компенсира ЗАО „Атомстройекспорт“ за понесените загуби и щети“, се казва в съобщение на руската компания, занимаваща се със строителството на атомни централи по руски модел в чужбина. Делото ще се гледа от Международния арбитраж в Париж.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *