Кабинетът даде 10 млн. лв. на кризата с боклука

10 милиона лева осигурява правителството за преодоляване на кризата в сметосъбирането и отстраняването на екологични щети на територията на Столична община, съобщиха от информационна служба на кабинета.
Със средствата ще се платят сметосъбирането и сметоизвозването до сметището „Суходол“, миенето и метенето на булеварди, улици, тротоари, площадки, спирки и др., товаренето и извозване на едрогабаритни отпадъци до сметището „Враждебна“, дезинфекцията на съдовете за битови отпадъци, уточняват от правителството в съобщение до БТА.
Бюджетните кредити ще се осигурят за сметка на резерва за непредвидени и неотложни разходи в частта за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия по Закона за Държавния бюджет за 2009 г.
На оперативното си заседание министрите изслушаха доклад на председателя на Кризисния щаб Тодор Модев за предприетите през изминалата седмица действия и му възложиха още на днешното заседание на Щаба да бъдат извършени необходимите разчети за обезщетяване на ангажираните с почистването фирми.
В резултат на отпуснатите средства от Кризисният щаб съобщиха как ще плащат за отделните видове дейности за почистване: сметосъбиране и сметоизвозване до сметище Суходол – 20.74 лв. за тон; ръчно миене на улици, булеварди, площадки и др. – 18.05 лв. за декар; ръчно метене на улици, тротоари, спирки и др. – 2.95 лв. за декар; товарене и извозване на едрогабаритни отпадъци до сметище Враждебна – 5.66 лв. за кубик; дезинфекция на съдове за битови отпадъци – 0,09 лв. на съд.
Бюджетните кредити ще се осигурят за сметка на резерва за непредвидени и неотложни разходи в частта за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия по Закона за държавния бюджет за 2009 г. От Кризисният щаб подчертаха още, че все още не са получили от Столична община договорите със сегашните изпълнители на поръчката за сметосъбиране и сметоизвозване в 24-те столични района, както и договорите с техните подизпълнители. Това е начинът да може да бъде направено обективно и прозрачно сравнение на цените за различните видове дейности по почистването и хигиенизирането на столицата.
Междувременно тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) реши да разгледа искането на Столична община за спиране на изпълнението на решението на МС за кризата с боклука в открито съдебно заседание на 27 април.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *