Кабинетът е съгласен за минимална работна заплата от 340 лв.

Идеята на правителството и партиите, които го подкрепят, е от 1-ви януари 2014 година минималната работна заплата у нас да бъде увеличена на 340 лева. Това заяви социалният министър Хасан Адемов след участието си във форум в централата на КНСБ, с което фактически подкрепи едно от исканията им към кабинета, предаде репортер на БГНЕС.

Все пак, това е идея, която престои да бъде обсъдена в Националния съвет за тристранно сътрудничество, направи уговорка Адемов. За въвеждане на необлагаем минимум на равнището на минималната работна заплата, той обясни, че това води до увеличаване на разполагаемия доход на голяма част от гражданите, но причинява и огромен дефицит в приходите на бюджета и няма как на този етап правителството и МФ да си го позволят. А увеличаването на осигурителните вноски няма как да стане в условия на този растеж, който имаме в момента и при това ниво на събираемост на данъчните приходи, каза Адемов. В условия на криза трудно можем да си позволим увеличаване на осигурителните вноски, ясно заяви министърът. Дискусията за ръст на бюджетните заплати и за нова концепция предстои, особено, на държавните служители, каза той.

Радвам се, че на днешната среща поставяме началото на дискусията за Бюджет 2014 и то на Световния ден за достоен труд, заяви по-рано в словото си социалният министър Хасан Адемов. Най-важното, за което и да е правителство, е хората да разчитат на достоен труд и социална защита, подчерта той. В годините на икономически растеж имаше инвестиции, но истината е, че България изостава в растежа на доходите. Стремим се да догонваме средноевропейските доходи, независимо от ситуацията на криза и да поддържаме социалния диалог, за да постигнем устойчиви решения, каза Адемов. Макрорамката на бюджета за 2014 година на този етап е за очакван икономически ръст 1.4%, приходите са в съотношение към БВП към 37%, а разходите – към 39%, уточни министърът. /БГНЕС

София / България

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *