Кабинетът има 2.4 млрд. лв. за още разходи

Бюджетът продължава да е на излишък и към края на октомври, но на месечна база той леко се топи и Министерството на финансите отчита лек дефицит от 35 млн. лв. Това показват предварителните данни за изпълнението на финансовия план на държавата.

Очакванията на министерството са в края на годината бюджетът да е балансиран, въпреки че е планиран на дефицит от 1.33 млрд. лв. Според някои финансисти не е изключено и отново да се повтори ситуацията от 2016 г., когато държавните финанси се планираха с минус, но завършиха на плюс въпреки екстра разходите в края на годината. Тогава излишъкът беше почти 1.5 млрд. лв., но една голяма част от преизпълнението беше заради плащания от Брюксел по еврофондовете. Сега плюсът в края на годината ще е по-малък, тъй като ефектът от евросубсидиите е незначителен, но пък има ръст на приходите, а и разходите за инвестиции изостават. Това позволява на правителството през предстоящите два месеца да преразпредели част от излишъка по свое усмотрение и без санкцията на парламента. От друга страна, може да запази ресурс, с който да покрие планирания за догодина дефицит или да има натрупвания за бъдещи кризи.

Голямото харчене

Към края на октомври бюджетът е на плюс от почти 2.4 млрд. лв., или 2.4% от прогнозния БВП. За да изчезне плюсът, през последните два месеца на годината правителството ще направи екстра разходи, подобно на миналата година. Тогава най-едрата част от парите отидоха за програмата за саниране. Ефектът от тях обаче е спорен.

За тази година все още не е ясно дали властта смята да гласува допълнителни харчове и какви ще са те. От Министерството на финансите твърдят, че традиционно част от планираните разходи за годината се концентрират в последното тримесечие. От обясненията им се разбира, че част от тях ще са за разплащане на инфраструктурни и инвестиционни проекти, а друга – за социални и разходи за издръжка, които растат през зимата. „Поради тези фактори се прогнозира превишение на разходите над приходите за последното тримесечие и свиване на отчетения текущо бюджетен излишък“, допълват от ведомството.

Откъде идва плюсът

Данните към октомври са предварителни и все още няма разбивка по пера. От изпълнението на бюджета към септември се вижда, че плюсът в бюджета (2.4 млрд. лв.) идва от по-малко капиталови разходи (направени са едва 11% от годишния план) и от по-добро изпълнение на данъчните приходи – годишно увеличение от 6.8% към септември.

С най-голям ръст обаче са постъпленията от осигуровки – с почти 13% спрямо миналата година, като сумата е над 700 млн. лв., или 30% от излишъка Увеличението е заради повишението на вноската за фонд „Пенсии“ с 1 пр. пункт от началото на 2017 г., ръста на минималната заплата, но и заради възстановяващия се пазар на труда и увеличението на заплатите, информира в.Капитал.

През следващите месеци вероятно ще се увеличат и постъпленията от данък дивидент, след като НАП обяви, че проверява всички фирми с големи кешови наличности на каса. Така една част от бизнеса започна превантивно да чисти кеша от балансите си, като преразпределя дивидент, върху който се дължат 5% данък.

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *