Кабинетът иска нов държавен орган да контролира медиите

По примера на медийния магнат и депутат Делян Пеевски и кабинетът реши да се захване с медиите, които са му неудобни. Пресслужбата му обяви, че ще направи проект за закон, който „да осветли собствеността и финансирането на медиите и тяхното разпространение“. В него се предвижда нов „отговорен държавен орган“, който да налага санкции. Подобен медиен закон не би допринесъл с нищо за прозрачността и медийния монопол, но ще бъде удобен предлог за натиск срещу независимите медии.

Намеренията на правителството са да създаде работна група, която да предложи „ясен механизъм за разкриване на крайния собственик на доставчика на съответната медийна услуга и източниците му на финансиране, отговорния държавен орган, който ще прилага механизма, както и размера на санкциите в случай на неизпълнение на задълженията на адресатите на законопроекта“, съобщи пресслужбата на МС. В нея влизат министрите на икономиката, на финансите и на културата и определени от тях експерти.

По действащия закон за депозиране на печатните издания вестниците и списанията трябва да обявяват в първия брой за годината действителния си собственик. Ако не го направят, глобата е между 1000 и 2000 лв., а при повторно нарушение – от 3000 до 5000 лв. Предвижда се и глоба за печатниците и разпространителите. Санкциите по закон се налагат от министъра на културата. Едва тази година Делян Пеевски се обяви като действителен собственик на медии. Тези текстове бяха приети през 2010 г., когато пак управляваше кабинет на Бойко Борисов. Съветът за електронни медии пък регулира радиата и телевизиите.

В началото на февруари 2018 г. Пеевски внесе законови поправки, които се препокриват с новите идеи на кабинета, и беше упрекнат, че е в конфликт на интереси. Собственикът на „Телеграф“ и „Монитор“ иска да се разкрива безвъзмездното получаване на пари или имущество „извън приходите от обичайната дейност на доставчика на медийни услуги, както и получените заеми извън банковите кредити“. Ударът очевидно е срещу медиите, които получават грантове от големи фондации. Но това е публична информация, тъй като фондация „Америка за България“ я оповестява всяка година. Пеевски обаче няма никакво намерение да иска прозрачност на финансирането чрез договори с различни държавни институции например или банкови заеми, а така всъщност се контролират доста медии.

Законопроектът на Пеевски все още не е разпределен за обсъждане в парламентарните комисии и не е ясна позицията на управляващите партии ГЕРБ и ДПС по него, информира в.Сега.

Правителствената пресслужба съобщи като голяма новина това, че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще се произнася за нарушения на конкуренцията на медийния пазар, когато бъде сезирана от бъдещия държавен орган. КЗК вече направи поне три секторни анализа през последните години и не видя медийна концентрация, нито монопол при разпространителските фирми.

Проблем

Юристи смятат, че няма никакъв проблем в рекламата на хазартната игра „Шоколад“, в която участват непълнолетни гимнастички от националния отбор, съобщиха от СЕМ. Регулаторът беше сезиран от Националната мрежа за децата. Официалното му произнасяне ще е на 13 март.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *