Кабинетът не планира промяна на осигурителни вноски

Увеличаването наосигурителните вноски за пенсия и безработицае правилна мярка, но на този етап правителството няма да променя нито една от вноските от държавното обществено осигуряване.

Това съобщи социалният мнистърХасан Адемовпред депутатите от социалната комисия в парламента във връзка с идеята на КНСБ за вдигане на двата вида вноски с по 1 процент.

Според министър Адемовувеличаването на осигурителните вноски за пенсия и безработица ще създаде рискове на пазара на труда. Рисковете се крият в това, че разходите за труд ще се увеличат, а разполагаемите доходи на работниците и служителите ще намалеят, тъй като осигурителната вноска и за фонд „Пенсии“, и за фонд „Безработица“ се споделя между работодателя и работника в съотношение 60:40, каза министърът.

Въпреки липсата на намерение за увеличаване на осигуровките министър Адемов подчерта, че тази дискусия е важна. „По какъв начин ще трябва да балансираме бюджета на Държавното обществено осигуряване? Единият начин е чрез увеличаване на осигурителните вноски, а другият – това да се покрива с дефицит“, каза Адемов.

Към момента дефицитът в бюджета на общественото осигуряване е над 3,5 милиарда лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *