Кабинетът подготвя данък върху операциите на капиталовите пазари

Правителството на България предвижда въвеждане на данък върху операциите на капиталовите пазари, показват основните приоритети в сферата на публичните финанси на управленската програма за периода 2014-2018 г. Официалният документ е публикуван на сайта на Министерски съвет.

Планираният ход ще бъде осъществен след проведен анализ на практиката на данъчно облагане на капиталовите пазари в други държави членки на Европейския съюз (ЕС).

Сред останалите ключови приоритети на управляващите са запазването на валутния борд до влизането ни в еврозоната, кандидатстването за приемане на единната валута и влизане в Единния банков надзорен механизъм на ЕС, транспонирането на европейската директива за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници, както и създаването на нов орган за преструктуриране на подобни институции.

Според програмата страната ни трябва да започне подготовка за членството си в еврозоната, като за целта следва да бъде създаден Междуинституционален координационен съвет за осъществяване на дейностите за успешно въвеждане на единната валута в България. Предвижда се да бъде изготвен План за действие и да се осъществява мониторинг на изпълнението на предвидените мерки.

Програмата залага и приемане на политическо решение за включване на България в банковия съюз на ЕС. Ще бъде изготвен доклад за стартиране на процедура за подготовка за кандидатстване и отправяне на искане до Европейската централна банка за установяване на тясно сътрудничество в рамките на Единния надзорен механизъм, пише БТА.

Официалният документ предвижда доверието в Българска народна банка (БНБ) да бъде възстановено чрез законодателни и кадрови промени. Ще бъде създадена рамка за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници и изготвен законопроект, транспониращ европейската директива в тази сфера. Правомощията на БНБ ще бъдат ревизирани и ще бъде създаден орган за преструктуриране, предвижда правителството.

Правителството предвижда също така запазване на данъчната система и сравнително ниския дял на преразпределения от държавата брутен вътрешен продукт. В същото време се залага провеждане на дебат за цялостната данъчна политика и реформи в данъчната система по отношение на данъчните преференции.

Ограничаване на участието на офшорните компании в българската икономика също е сред приоритетите в сферата на публичните финанси. Целта е да се предотврати агресивното международно данъчно планиране и отклонението от данъчно облагане.

Отдавна очакваното обединение на НАП и Агенция „Митници“ също се залага в програмата на Кабинета „Борисов“. Ходът трябва да се случи след анализ на ефективността, като целта е да се повишат приходите в бюджета. До 2018 г. приходите от акцизи спрямо 2014 г. трябва да нараснат с 9,4% (4,44 млрд. лв.) чрез повишаване цените на цигарите до достигане на минималните нива на акцизните ставки в ЕС в съответствие с договорения преходен период.

Предвижда се разработване и на Национална стратегия за превенция и борба с митническите, данъчните и осигурителните измами и ежегодно изготвяне и изпълнение на Програма за спазване на законодателството и намаляване на нивата на риск.

Правителството предвижда още финансова децентрализация на общините и въвеждане на механизми за провеждане от тях на собствена икономическа политика. Ще бъдат променени механизмите за разпределение на средствата за изравнителна субсидия за общините, за целева субсидия за разпределение на капиталовите разходи и за средства за зимно поддържане. Специални условия и ред за управление ще има за общини с финансови затруднения.

Според програмата на правителството малките и средни предприятия (МСП) ще бъдат насърчавани чрез Българската банка за развитие, към която ще бъде създаден Фонд за капиталови инвестиции за осигуряване на преференциално дялово финансиране за МСП с ускорен растеж.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *