Кабинетът урежда незаконните писти на ”Юлен” над Банско

На оперативно заседание на кабинета е обсъден концесионният договор между Министерството на околната среда и водите и концесионерът на ски-зона Банско „Юлен“ АД, заради сигнали на неправителствени организации за многократно превишаване на площта на ски-зоната спрямо предвиденото в договора, съобщи екоминистър Нона Караджова, цитирана от БТА и в.“Дневник“.
„По концесионен договор тази площ е 99,5 хектара, а в момента тя е с 64,7 хектара повече. Според юристи проблемът може да бъде решен с промяна на закона за концесиите, като се даде възможност за предоговаряне на концесионните договори“, каза министърът. Досега такава възможност по закон не се допуска. Концесионният договор е бил сключен през 2001 г.
Другото решение било да се прекрати концесионния договор. Това означава, че ски зоната ще бъде затворена поне за 5-6 години, т.е. погребваме Банско, каза Караджова. Тя добави, че ако площта на ски зоната се намали до разрешените граници, това ще означава да се събарят лифтове и да се затварят писти.
Министрите на спорта Свилен Нейков, на икономиката Трайчо Трайков и на регионалното развитие Росен Плевнелиев били категорични, че това е безумно, разкри Караджова.
Животът е пъстър и е абсурдно при нужда да не се дава възможност да се правят промени в концесиите, когато това е в интерес на обществото, аргументира се министърката.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *