Кабинетът ще продава приоритетно товарните превози на БДЖ

За поредна година Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) ще се опита да продаде приоритетно четири дружества – „БДЖ – Товарни превози“, „Овча купел“, „БФБ-София“ и „Международен панаир – Пловдив“. Това е записано в плана на ведомството на Емил Караниколов за 2016 г., публикуван тези дни. Той почти по нищо не се различава от очакванията на агенцията за предходните няколко години, плановете за които просто се презаписват от година на година.
Намеренията на агенцията са да получи от продажби 86.9 млн.лв. от около 34 сделки. Тъй като това е прогноза, която може да се промени, очакваните постъпления може да са повече или по-малко, застраховат се от АПСК. Заложената сума все пак е по-голяма от очакваните през миналата година 52.2 млн. лв.
Към момента ведомството работи по проекта за продажба на държавния дял в капитала на фондовата борса. За това ще се търси стратегически инвеститор – голям борсов оператор. Целта е да се създадат предпоставки за развитие на фондовия пазар, за увеличаване на интереса на чуждите инвеститори и повишаване на капитализацията на пазара, обясняват от Агенцията за приватизация.
С пълна пара тече и подготовката за сделката на годината – евентуалната продажба на БДЖ „Товарни превози“. От приватизацията вече са определили екип за изготвяне на анализ на правното състояние на дружеството. Въпреки че към момента няма дори неофициални кандидати, от АПСК заявяват, че приходите от продажбата ще намалят свръхзадълженията на холдинг БДЖ.
От Агенцията за приватизация предупреждават, че сделките и приходите зависят от трудната икономическа и финансова среда у нас. Проблем пред продажбите е и понижената инвестиционна активност, декларират експертите на Емил Караниколов.
Както всяка година, така и през тази натиск ще има и заради влошеното финансово състояние на някои от фирмите, пуснати за продажба. Липсата на сговор между отделните институции също ще пречи. Отсъствието на диалог не веднъж е посочвано сред най-големите проблеми на агенцията, която често се оплаква от трудната комуникация с отделните министерства.

КОНТРОЛ
АПСК чака постъпления от 3.5 млн. лв. от следприватизационен контрол, е записано в плана за 2016 г. За сравнение през миналата очакваните суми бяха по-големи – 5 млн. лв. В ход са процедури за публична продан на активи на дружества, които не са спазили приватизационните си ангажименти. Кои са те обаче, не се посочва.

Таблица:
Списък на по-значимите проекти за продажба от АПСК през 2016 г. :

Дружество
Държавно участие (%)

1.
„Българска фондова борса“
50.05

2.
„БДЖ -Товарни превози“
100

3.
„Военно издателство“
100

4.
ВМТ „Орбита“
98.63

5.
„Институт по маркетинг“
100

6.
„Международен панаир – Пловдив“
49.63

7.
„Монтажи“
100

8.
„Овча купел“
100

9.
„Плод и зеленчук“
100

10.
„Русалка“ към Министерството на туризма
100

11.
„Сапи“
100

12.
„Свободна безмитна – Бургас“
19.45

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *