Кадафи убит с куршум в главата от боец тийнейджър

Кадафи е бил в добро здраве и е носел пистолет със себе си, когато е заловен, подчерта Махмуд Джибрил на пресконференция в Триполи, предаде АФП, цитирана от „Фокус“.
„Кадафи бе изваден от тръба за отходни води . . . той не оказа съпротива. Когато започнахме да го водим, той бе прострелян с куршум в дясната ръка, а когато те го вкарваха в камионетката той нямаше никакви други рани“, каза Джибрил на пресконференция, четейки доклада на съдебномедицинските експерти.
„Когато превозното средство започна да се движи, то попадна в кръстосан огън между поддръжници на Кадафи и революционери и именно тогава бе прострелян в главата”, посочи Джибрил.  „Той бе жив до последния момент, когато бе откаран в болница в град Мисрата”, уточни либийският премиер.
Арабските телевизионни канали съобщиха, че Муамар Кадафи е загинал от ръцете на 18-годишен младеж. Те  излъчиха кадри с младия либиец Ахмед аш Шайбани, който е приветстван от бойците на либийския Преходен национален съвет (ПНС), тъй като именно той е застрелял полковника, предаде ИТАР-ТАСС.  При това „новият герой” на Либия държи в ръцете си златен 9-милиметров пистолет, който се твърди че е взел от сваления либийски лидер преди да го убие.Преди смъртта на Кадафи въстаниците са  издевателствали над него. Той е бил заловен жив, но разярените бойци първо са пребили полковника, след това някой е стрелял по него няколко пъти, а последният куршум в челото е изстрелян от Аш Шайбани.
По-рано френският министър на отбраната Жерар Лонге посочи, че френски изтребител „Мираж-2000” е изстрелял предупредителен изстрел по колона от десетина превозни средства, които се опитвали да напуснат град Сирт.Представител на американската армия, пожелал анонимност, посочи, че безпилотен самолет „Предатор” е обстрелвал същия конвой, но не е потвърдено, че Кадафи е бил в едно от превозните средства.
Съмненията на РойтерсТочните обстоятелства около кончината на Муамар Кадафи се все още неясни поради противоречивите сведения за неговата смърт. Но видеокадрите на последните хаотични мигове от живота му дават известна представа за това, какво се е случило, пише в коментар агенция Ройтерс, цитирана от БТА. Кадафи е бил все още жив, когато е бил заловен край Сирт. На видеоклипа, направен от човек от тълпата и впоследствие показан по телевизиите, Кадафи изглежда замаян и ранен. „Оставете го жив, оставате го жив!“, вика някой. После Кадафи излиза от кадър и се чуват изстрели. „Те го хванаха жив и докато го отвеждаха, го биеха, а после го убиха“, казал за агенцията високопоставен източник от Преходния национален съвет (ПНС).
По думите му бившият либийски лидер може би се е съпротивлявал. Във видимо противоречие с видеоклипа ПНС обяви, че Кадафи е бил убит след залавянето му при престрелка между негови поддръжници и правителствени войници. Премиерът Махмуд Джибрил каза, че той е починал от огнестрелна рана в главата. ПНС заяви, че не е била издавана заповед Кадафи да бъде убит.
Какво следваПреходният национален съвет ще обяви официално в събота, че Либия е свободна, предаде ДПА, като цитира телевизия Ал Джазира.Съветът ще провъзгласи окончателното освобождаване на Либия след смъртта на Муамар Кадафи и ще се премести изцяло от Бенгази в столицата Триполи. Очаква се до 30 дни ПНС да състави временно правителство, добавя Ал Джазира, цитирана и от БТА.
Ще спре ли операцията в Либия?В петък Северноатлантическият съвет на НАТО ще заседава от 16,00 ч. българско време в централата на алианса Брюксел, за да обсъди въпроса с операцията на пакта в Либия. На срещата е малко вероятно да бъде взето решение за прекратяването на операцията, но е възможно съгласуването на план за приключването или видоизменението на мисията.
Операцията „Обединен защитник“ започна на 31 март съгласно резолюции 1970 и 1973 на Съвета за сигурност на ООН, с които бяха наложени оръжейно ембарго и забранена за полети зона, и бяха възложени действия за защита на цивилното население в Либия от нападения на съществуващата тогава либийска армия под ръководството на Муамар Кадафи.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *