Казахстан заплаши да изгони Митал

От казахстанското правителство са предупредили официално управата на най-голямата металургична компания в света ArcelorMittal, че може да затвори експлоатираната от нея мина за дървени въглища ако не се подобрят условията на труд. Financial Times припомня, че през миналия месец взрив в подземното съоръжение уби над 30 работника.
Владимир Божко, министър на бедствията и авариите в Казахстан, е дал едномесечен срок на ArcelorMittal да изпълни разпоредбите за охрана на труда в мината Абайская, иначе ще я затвори. За последните 12 години, в бившата съветска република са били убити при трудова злополука 191 работника от общо наетите от ArcelorMittal 50000 души.
Правителството обвинява собственикът на компанията за пълно неспазване на законовите разпоредби при разширяването на мината Абайская през 2001 г. В момента, добивът на въглища от този обект е в размер на 1.3 млн. тона годишно или близо 10% от общото казахстанско производство на суровината. Компанията ArcelorMittal е инвестирала над $1.4 млрд. в Казахстан от 1996 г. насам.
Предупреждението е удар срещу и без това разклатената репутация на индийският милиардер Лакшми Митал. Скандалът около мината Абайская поставя в сериозна опасност добрите отношения на Митал с дългогодишния президент на Казахстан Нурсултан Назърбаев.
Дейността на г-н Митал в Казахстан сложи началото на десетки приватизационни сделки в страните от бившия Съветски Съюз и тези от Източна Европа. Според индийският собственик, за него сигурността на работниците е топ-приоритет, като вече е предвидил да инвестира $350 млн., за да подсигури спокойна среда за работа в мините.
Миналата седмица, премиерът на Казахстан Карим Масимов е заплашил с национализация на всички промишлени обекти, в които частните собственици не спазват предписанията за сигурност и охрана на труда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *