Казваме сбогом на хартиените самолетни билети

Международна асоциация за въздушен транспорт IATA съобщи, че вчера е дала последната си поръчка за печатарска хартия за самолетни билети, като на 1 юни следващата година въздушните пътешествия ще се осъществяват само с електронни билети, предаде агенция Ройтерс.

Изпълнителният директор на IATA съобщи, че само след 278 дни хартиените билети ще станат колекционерски артикул.

Преминаването от хартиен към електронен носител не само ще спести разходите на авиокомпаниите за всеки пътник с $9, но и също така ще предотврати отсичането на 50 000 дървета годишно, за което индустрията нееднократно бе критикувана от екологични организации.

Независимо, че разходите на авиокомпаниите ща паднат, от асоциацията не поясниха дали това ще даде отражение върху цените на самолетните билети.

Международна асоциация за въздушен транспорт IATA със седалище в Женева представлява интересите на над 240 авиокомпании, които извършват 94 % от редовните международни полети.

Авиокомпаниите, които не са членове на IATA, главно ниско бюджетни превозвачи като ирландската Ryanair и британската Easyjet, вече отдавна са въвели тази система, при която пътниците се регистрират по електронен път и при преминаване през check-in терминалите е нужно да представят единствено документ за самоличност.

IATA въведе електронните билети едва преди 3 години и сега 84% от пътниците, клиенти на превозвачите членки на асоциацията, летят без хартиени билети. От асоциацията разкриха, че всъщност Китай ще бъде първата държава, която до края на годината ще е преминала към безхартиената система.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *