Казват сбогом на 1/3 от кабинета

Възможни са промени в правителството, каза Станишев, връща се от Рим с решение

ДПС не дава свой министър. БСП и НДСВ се надцакват кого да жертват

Изборите свършиха, задава се ремонт на кабинета. Докато Бойко Борисов празнуваше победата на ГЕРБ на евровота, на „Позитано“ 20 хванаха писалките и вече чертаят схеми за предстоящите рокади в правителството. Социалистите са решени да сменят фасона на изпълнителната власт, за да изпуснат парата и да върнат доверието на електората си. В НДСВ и ДПС също вече обмислят кого от своите да жертват.

„В средата на управлението има необходимост да се осмисли постигнатото дотук, да се набележат по-високи цели, хоризонти, които да консолидират обществото, да дадат нов импулс на управляващата коалиция“, заяви вчера в Рим и премиерът Сергей Станишев. Той подчерта, че политиката трябва да се обновява – и като начин на водене, и като съдържание. „Второто производно нещо са евентуални персонални промени. Този въпрос ще се обсъжда в коалицията от гледна точка на неговата целесъобразност и полезност за управлението“, добави Станишев. Три са сценариите за ремонт, които вече се обсъждат в управляващата коалиция, довериха за „Стандарт“ източници от „Позитано“ 20, „Врабча“ 23 и „Стамболийски“ 45а.

Първият е най-радикален. Една трета напуска коридорите на властта. Трите партии жертват общо шестима министри и около 30 заместници. Най-вероятните „бушони“ от първия ешелон са министрите на здравеопазването Радослав Гайдарски и на социалната политика Емилия Масларова (БСП), на държавната администрация Николай Василев и на правосъдието Георги Петканов (НДСВ) и на бедствията и авариите Емел Етем (ДПС). За да бъде спазена формулата на властта, социалистите ще трябва да жертват още един от своите. Вътрешната опозиция в БСП натиска това да бъде Румен Овчаров.

Вторият сценарий е свои хора в МС да жертват само НДСВ и БСП, защото заради изборните резултати в момента ДПС е в силна позиция. „Няма да сменяме наши министри, няма никакво основание за това“, категорични са хората на Доган. Коалиционните им партньори обаче отсичат, че това няма как да се случи. „Пленумът ще ни разкъса, ако им предложим подобно нещо“, твърдят от ръководството на столетницата. „Ако ще даваме наш човек, и ДПС ще трябва да направи жертва“, отсичат и от „Врабча“ 23. Най-безболезнен за коалиционния мир е третият вариант. При него всяка от партиите жертва по един министър, а ДПС ще получат ново влияние след структурни промени в кабинета. Отдавна в тройната коалиция обмислят разделяне на икономиката от енергетиката. Говори се, че заместникът на Овчаров Валентин Иванов от квотата на ДПС ще бъде повишен в министър на енергетиката. За икономиката още от посещението на Станишев в Москва се споменава червеният депутат Петър Кънев.

Кой от сценариите ще бъде приведен в действие ще стане ясно след две седмици. Тогава ще се проведе срещата на върха на тройната коалиция. Станишев, Сакскобургготски и Доган ще разговарят след пленума на БСП и конгреса на НДСВ. Двата форума ще бъдат в един и същи ден – 3 юни. И на двата ще валят искания за оставки. Съдбата на Румен Овчаров обаче трябва да стане ясна още днес. Часове след кацането си от Рим премиерът Сергей Станишев събира на заседание Изпълнителното бюро на БСП, за да анализира резултатите от вота. Формално отпускът на Овчаров е до 28 май. Но вчера главният прокурор Борис Велчев обяви, че днес ще са ясни резултатите от проверката по скандала между следствието и икономическото министерство. Затова ръководството на БСП трябва да вземе политическото решение дали да върне министъра на работа, или да го остави в отпуск. От изявлението на Станишев в Рим стана ясно, че преценката ще зависи не толкова от резултатите от проверката, а от очакванията на обществото. Междувременно вчера ръководството на НДСВ се събра на първото си заседание след евровота. Срещата преминала инфарктно, а Симеон Сакскобургготски обявил, че е крайно недоволен от представянето на партията, съобщиха присъствали. Жълтите формулирали две причини за провала – обезличаването си като коалиционни партньори на БСП и лошата организация на работа на част от структурите си по места. Затова ръководителите им ще бъдат сменени. От ДПС ще анализират резултатите си след седмица.

Екип на „Стандарт“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *