Каква е България в очите на инвеститорите?

Страната ни все още се бори с негативния си имидж в съзнанието на международните инвеститори, които планират инвестиции на Балканите през следващите години, сочат резултатите от ново проучване на Ernst & Young, представено пред журналисти днес.
Според проучването, изследващо атрактивността на Югоизточна Европа като инвестиционна дестинация през 2009 г., съществува значително разминаване между реалността на инвестиционния пазар у нас и възприятието на инвеститорите към страната ни.
Въпреки че много инвеститори все още гледат с резерви на България като възможност за експанзия, статистиката показва, че страната ни е значително по-високо в класацията на осъществените инвестиции в сравнение с околните страни в региона.
България се нарежда на трето място сред най-атрактивните инвестиционни дестинации в региона, в полза на страната ни са гласували 34% от интервюираните топ мениджъри на международни компании, участвали в проучването.
За сравнение, България е на второ място според обема на реализираните преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) между 2004 и 2008 г., привличайки 23% от тях.
На първо място е Румъния с 40% от инвестициите. Северната ни съседка е и една от дестинациите, към която инвеститорите проявяват най-голям интерес, като тя привлича интереса на 39% от тях. Това я нарежда на второ място сред най-атрактивните страни, предхождана от Хърватска с 40%.
България има всички шансове да се превърне в една от водещите инвестиционни локации в Югоизточна Европа и да се конкурира с установени дестинации в Централна Европа като Унгария и Чехия, смятат специалистите от компанията, представили проучването – Фабрис Рейно, старши мениджър в Ernst & Young и ръководител на екипа, изготвил проучването и Джон Мистакидис, управляващ партньор в Ernst & Young България.
Въпреки известни резерви и някои пречки, които спъват инвестиционното развитие на страната, отношението на международните инвеститори е положително.
България се нарежда на първо място сред страните от Югоизточна Европа по отношение на увереността на инвеститорите, че нейната инвестиционна атрактивност ще се подобри през следващите три години. Това смятат 54% от анкетираните в сравнение с 51%, предпочели Румъния по този показател, която се нарежда на втора позиция.
България се нарежда на четвърто място сред страните от по-широкия регион на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и Северна Африка по показател на подкрепа на бизнес услугите. На първо място по него е Чехия, следвана от Унгария и Румъния.
Общо 30% от инвеститорите смятат, че за да създаде по-привлекателна бизнес среда, страната ни на първо място трябва да се справи с корупцията и да намали бюрокрацията. Други 21% смятат, че най-важните мерки, които трябва да се вземат, са свързани с подобрението на комуникационната инфраструктура, докато за 14% най-важният фактор, който трябва да се подобри, е осигуряване на политическа стабилност.
Според проучването индустриалният сектор все още привлича по-голямата част от инвестициите. Сред проектите, осъществени у нас чрез чуждестранни инвестиции между 2004 и 2008 г., 58% са индустриални дейности, а останалите 42% са свързани със сектора на услугите.
По отношение на създадените нови работни места 23% са от автомобилния сектор и 15% – в строителния.
Югоизточна Европа е привлякла 25% от ПЧИ, направени в ЦИЕ през съответния период. Този дял съответства на 1239 проекта, създали общо над 120 хил. работни места.
Общо 63% от работните места са в производствения и логистичния сектор, а останалите – в сектора на услугите.
Бизнес услугите и софтуерният сектор заемат съответно 7 и 6% от целия обем. Водещи за региона са автомобилният бранш и хранително-вкусовата промишленост, съответно с 11 и 9% от инвестициите.
Общо 15% от инвеститорите в региона са от Германия, която е следвана от САЩ и Австрия съответно с 12% и 8%.
Общо 21% от инвеститорите в Европа смятат, че регионът на Югоизточна Европа е най-атрактивен, в сравнение с 47%, които предпочитат Западна Европа.
Близо 50% от инвеститорите смятат, че за да повиши инвестиционната си атрактивност, регионът трябва да подобри транспортната и телекомуникационната си инфраструктура. Общо 34% смятат, че най-същественият фактор, който трябва да се подобри, е нивото на професионализъм на работната ръка, а за 22% това е ефективността на администрацията.
Проучването е базирано на интервюта с 203 бизнес лидери от международни компании, проведени в края на 2009.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *