Каква е ефективността на третата доза на Pfizer при над 60-годишните

Трета доза ваксина срещу Covid-19 на Pfizer/BioNTech е показала ефективност от 86% при хора на възраст над 60 години, заяви в сряда Израелският институт по обществено здраве (HMO), позовавайки се на първоначалните резултати от проучване на хиляди ваксинирани.

 

Снимка: iStock

Израелските здравни служби в Макаби, които обхващат около една четвърт от 9,3 милиона население на страната, сравняват резултатите от 149 144 души на възраст над 60 години, които са получили третата си доза най-малко преди седмица, сравнявайки ги с други 675 630, които са получили само две ваксинационни дози между януари и февруари тази година.

„Около 37 души са дали положителен тест за коронавирус след третата (бустерна) доза в сравнение с 1064 положителни случая сред тези, които са получили само две дози“, се казва в изявление на Израелските здравни служби в Макаби, цитирани от „Ройтерс“. Добавя се, че групите за сравнение са имали сходни демографски профили, информира infostock.bg.

Коронавирус: Кой и как одобрява нови ваксини в Европа | Новини и анализи от Европа | DW | 02.12.2020

DW

Преди време от компанията Pfizer казаха, че ефикасността на ваксината намалява с течение на времето и че поставяне на трета доза показва значително по-високи неутрализиращи антитела срещу първоначалния вирус SARS-CoV-2, както и срещу по-инфекциозните варианти Бета и Делта на коронавируса.

Израел започна да прилага трета доза на ваксината на Pfizer миналия месец, за да се справи с нарастването на местните инфекции, предизвикани от варианта Делта. Около 1,1 милиона израелци – хора над 50 години, здравни работници и други – вече са получили третата си доза.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *