Каква помощ ще получи България за бежанците се решава днес в Люксембург

Министрите на вътрешните работи от Европейския съюз се събират на съвет в Люксембург, на който ще решат дали и каква помощ да бъде отпусната на България, Гърция и Кипър за справянето с проблема с бежанците от Сирия. Ще обсъдят и трагедията край италианския остров Лампедуза, съобщи кореспондентът на БНТ в Брюксел.

Министрите ще обсъдят и писмото на еврокомисаря по правосъдие Вивиан Рединг отпреди няколко месеца, в което тя настоява за доказателства, че социалната система в няколко западни държави се експлоатира от източноевропейци.

В началото на миналата седмица експерти от Европейската комисия посетиха България, Гърция и Кипър, за да оценят на място сериозността на положението с пристигащите от Сирия бежанци. И трите държави поискаха помощ от Съюза, за да се справят с увеличения приток на сирийци. Днес министрите на вътрешните работи ще разгледат докладите на експертите и ще решат дали и каква финансова помощ да бъде отпусната.

За тази година България може да използва 2.6 милиона евро за бежанците, а за догодина се очаква увеличаване на тези пари. Наблюдатели обаче смятат, че проблемът в България е не само финансов, а и организационен. Заради това се очаква и експертна помощ.

Министрите ще чуят и междинен доклад на Европейската комисия с изводи от проучването на данните за т.нар. „социален туризъм“. През април вътрешните министри на Австрия, Великобритания, Германия и Холандия изпратиха писмо до ротационното председателство, в което обясниха притесненията си.

Днес те ще чуят от еврокомисаря по правосъдие и основни права Вивиан Рединг, че свободното придвижване на европейските граждани е една от основните европейски ценности, че не може и дума да става за ограничаването му и че ако има някакви вътрешни проблеми, те могат да се уредят от националното законодателство без да се ограничава правото на придвижване.

Очаква се окончателният доклад на Европейската комисия по темата да бъде представен до края на годината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *