Какви мерки предлага ЕС за справяне с кризата?

Увеличаване на производството на газ в Норвегия, Великобритания, Румъния и Полша е една от мерките, които европейски енергийни експерти обсъждат като възможност за компенсиране на руските доставки, съобщи Ройтерс, позовавайки се на информация на Европейската комисия.

Холандия от своя страна е заявила, че може да увеличи производството си с 10 на сто в рамките на две седмици, става ясно от изявление на комисията. В понеделник енергийните министри на страните от ЕС ще се срещнат, за да обсъдят газовата криза.

Друга опция, обсъждана от експертите, е увеличаване на използването на газохранилищата до максималния капацитет, като това вече е направено в най-тежко засегнатите от спирането на доставките страни.

От комисията са съобщили още, че Гърция разчита да се справи с кризата благодарение на терминала си за втечнен газ. Той ще приеме доставка в неделя, която ще покрие нуждите на страната за една седмица.

Ситуацията подчерта необходимостта от спешно осъществяване на средносрочни мерки като подобряване на взаимното свързване между европейските страни, се казва още в изявлението на комисията.

По-важна от всякога е и необходимостта от диверсификация на доставките, нужни са и по-големи инвестиции в хранилища, смятат експертите. Помощ в такава ситуация оказва и по-голямата прозрачност в достъпа до данни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *