Какви средства за лична самозащита можем да използваме на улицата

Рано или късно, ни се случва момента, в който трябва да се защитим сами. Било то от непознати на улицата, които искат да ни оберат, от подпийнали момчета в бара или пък от някой престъпник, който ни напада случайно на път за дома.

Но въпросът е наясно ли сме с това как можем да се предпазим на улицата при нападение, какви средства за самозащита можем да използваме, без после ние да се окажем виновни, въпреки че сме искали да се защитим. От сайтаpravatami.bg ни дават няколко насоки какво да правим, ако ни нападна и какви средства залична самозащитаможем да използваме. Вижте ги:

Какво е нападение?

Нападението е действие(удар, стрелба и т.н.)или бездействие(лекар не оказва помощ на нуждаещо се лице, проснат с разбита глава на тротоара),което поставя в опасност /застрашава/(някой замахва срещу мен с нож или насочва пистолет срещу мен)или уврежда(ранява)моята личност и / или права(правото ми на собственост – някой се опитва да ми открадне телефона).

Важно!Нападението може да не е насочено пряко към вас, може да е насочено и към друго лице, познат или напълно непознат човек, напр. докато си вървите по улицата, виждате как някакъв мъж дръпва чантата на непозната жена, стояща на спирката, и решавате да й помогнете, като препречите пътя на крадеца.

Какви права имате при нападение?

Да избягате от нападателя си, ако имате тази възможност.
Имате право да се отбранявате и да отблъснете нападението, като в тази ситуация можете да причините на нападателя си вреди.
Имате право на съдействие от държавата в лицето на органите на реда, които са длъжни да бдят за опазването на обществения ред и защитата на правата и интересите на гражданите.

Какви средства можете да използвате засамозащита?

Можете да използвате юмруци и ритници, ако имате тренинг в областта на бойните изкуства (айкидо, карате), или сте кален в приятелски и не чак толкова приятелски сбивания в младежките години.
Спрей – на пазара са разпространени много различни видове в зависимост от парализиращото вещество. За тяхното притежание и употреба законът не поставя никакви изисквания, няма разрешителен или уведомителен режим като при оръжията, т.е. съвсем свободно, (както си купувате дезодорант), можете да си купите и спрей.
Електрошокови палки – представляват несмъртоносно оръжие, което използва токов удар за обезвреждане на нападателя. За снабдяване с такава не се изисква разрешително.
Оръжие.

1.Газов пистолет– за да притежавате, такъв не се изисква никакво разрешително, необходимо е само да имате навършени 18 г. Можете да го купите свободно, но все пак в 14-дневен срок от придобиването му трябва да уведомите за това писмено началника на РУ на МВР по постоянния ми адрес. Уведомлението е в свободен текст.

Важно!Този вид оръжия трудно биха могли да доведат до летален край, но има вероятност, от изстрел отблизо, да нанесат сериозни щети върху лицето на потърпевшия, включително ослепяване, обезобразяване и оглушаване.

2.Огнестрелно оръжие–за да притежавате законно такова, е необходимо да имате редица разрешителни – за притежание и съхранение и за носене и употреба.

Важно!Ако използвате такова оръжие, трябва да знаете, че има риск за живота на нападателя.

В каква степен можете да използвате тези средства?

Правото ви да се отбранявате и защитавате обаче не е безгранично. Можете да използвате само такива средства и в такава степен, която съответства на опасността, на която сте изложен.Това е въпрос на преценка във всяка конкретна ситуация и зависи от много фактори:

време и място на нападението (през деня/нощта, на оживено /безлюдно място),
брой на нападателите,
пол,
възраст,
физическа сила,
въоръжени ли са,
каква е готовността има да използват оръжието,
в какво психофизическо състояние са, дали видимо изглежда, че са употребили алкохол или наркотици,
техните намерения и мотивация.

Невинаги обаче в стресов момент всеки от нас може да разсъждава трезво, затова законът поставя като граница явното несъответствие между защитата и нападението.Явно несъответствие имаме, когато напр. някой ви е отмъкнал чантата, а вие извадите пистолет и го застреляте в главата. Несъответствието е явно, когато е ясно изразено и не буди никакво съмнение.Когато е налице такова несъответствие, ответната страна (нападателят) също ще има право да се защити.

До кой момент можете да употребявате самозащита?

Нападението, от което се защитавате, трябва да е непосредствено. Въпросът е откога то може да се определи като такова. Кой е началният и кой крайният момент на непосредствената опасност? Началният момент е не само когато е започнало самото увреждане, но и когато е създадена реална и непосредствена опасност за увреждане на личността ви или законните ви права, напр., нападателят ви се е насочил към вас. Крайният момент е, когато нападението е прекратено. А то е прекратено, когато:

е отблъснато от васили трето лице, притекло ви се на помощ;
нападателят сам се е отказал да го завърши или го е завършил.
Кратковременното прекъсване на нападението, ако то може бързо да се възобнови, обаче не означава прекратяване на нападението.

Важно!Не можете да се защитавате срещу предполагаемо, бъдещо или завършено нападение, защото такова в момента обективно не съществува, напр. ако някой ви се вижда съмнителен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *