Какво влияние ще има загубата на Световното първенство върху бразилските пазари?

Сред широко разпространените тези преди началото на Световното първенство по футбол бе, че една евентуална загуба на титлата от страна на Бразилия ще бъде положителна за местните финансови пазари. Аргументът – настроенията в латиноамериканския гигант ще доведат до загуба за президента Дилма Русеф на предстоящите през есента избори, което ще подобри перспективите пред икономиката на страната.

„Шокиращата загуба от Германия с 1:7 в полуфинала бе толкова тежка, че преобръща тази теория“, посочва Джефри Денис, ръководител на звеното за нововъзникващите пазари в UBS AG.

По думите на експерта, който наблюдава развитието на бразилската икономика в последните 20 години, поражението ще засегне шансовете на Русеф за нов мандат, но също така и ще нанесе удар върху инвеститорското и потребителското доверие в страната, в която футболът е национална ценност.

„Поражението е много унизително и ще има отрицателно въздействие върху психиката на бразилците“, посочи в телефонно интервю за Bloomberg Денис. То ще потвърди тезата на хората: „Вижте, нашата икономика се бори, ние не можем да постигнем растеж, а сега дори вече нямаме и приличен отбор по футбол“, казва анализаторът.

Въпреки че през днешния ден фондовите пазари в Бразилия ще останат затворени поради национален празник, експертите очакват негативен ефект върху международните облигации на южноамериканската страна, както и върху американските депозитарни разписки на контролирани от държавата компании, като например Petroleo Brasileiro SA. Борсовият измерител Ibovespa добави 19 на сто от рекордното си за годината дъно от 14 март, след като намаляващата популярност на Русеф породи спекулациите, че очакваното ново правителство ще се намеси рязко още през есента и ще даде летящ старт на икономиката.

След като Русеф встъпи в длъжност през 2011 г., бразилският икономически растеж се забави до средния годишен темп от 2 на сто – най-ниското равнище от 1992 г. Политиките на президентската администрация, насочени към съживяване на икономиката, повишиха значително потребителската инфлация до над 6,5% – заложената от властите горна граница на равнището.

Загубата на зеления килим, която бе най-тежкото поражение в историята на страната, разби надеждите за преодоляване на национална трагедия от загубата от Уругвай на финалния мач на Световното първенство през 1950 г. „Селесао“ ще играе в мача за третото място в турнира на 12 юли срещу загубилия втория полуфинал, който ще противопостави Холандия и местния голям съперник на жълто-зелените Аржентина.

Изследване на бразилския мозъчен тръст Datafolha от 2 юли показа, че 38 на сто от бразилците биха гласували за Русеф на изборите, които са насрочени за 3 октомври. Четири месеца по-рано делът бе 44 на сто. Втори в допитването бе икономистът от Бразилската социалдемократическа партия Аесио Невес.

Хиляди протестиращи демонстрираха в навечерието на Световното първенство, заклеймявайки осъществените разходи за домакинството в размер на 11 млрд. долара. Повече от 1 млн. души излязоха по улиците през миналата година, за да протестират срещу инфлацията, корупцията и лошите обществени услуги.

„Първенството в крайна сметка може да струва на Русеф изборите, което от своя страна ще стимулира с 25 на сто бразилските акции“, заяви Алберто Бернал, ръководител на звеното за научни изследвания на Bulltick Capital Markets.

„Това ще бъде катастрофално за настроенията в страната“, посочи експертът. „Ако пазарът не осъзнае възможността Дилма да не бъде преизбрана, след това ще има огромен подем“, допълни той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *