Какво да направя, за да си отворя онлайн магазин?

Имам бизнес нюх и търговията е в кръвта ми. В днешно време, в нашето забързано ежедневие все повече и повече хора избират да правят своите покупки чрез интернет. Затова и реших да си отворя онлайн магазин. Дочух, че има определени законови изисквания за това. Какви са те?

Създаване на уебсайт

За да осъществявам търговска дейност чрез онлайн магазин, трябва да си създам собствен уебсайт. Имам редица възможности за това: безплатна онлайн платформа, закупуване на готов софтуер или използване услугите на фирма. При създаване на уебсайт ключов момент, на който трябва да обърна внимание, е изборът на име на домейн. Домейн си го представям като определено „място“ в интернет, което съдържа някакво съдържание, най-често това е уебсайт. Всеки домейн си има свое име, с което се отличава от останалите домейни в интернет. Така уебсайтът на pravatami се намира в самостоятелен домейн, за чието наименование ние сме избрали pravatami.bg. То нетрябва да еблизко или сходно с името на регистрирани марки. Нарушението на това изискване се нарича „cybersquating“ и е наказуемо от закона. В Интернет има различни бази данни, в които мога да проверя дали името на избрания от мен домейн не е вече регистрирано.

Важно е да знам, чеграфичният дизайн на един сайт еобект на авторско право, тоест при създаването на своя онлайн магазин, аз също трябва да се съобразя с тази особеност. Например, ако възнамерявам да продавам бяла техника, сайтът ми не би следвало да прилича на други сайтове със сходно съдържание.

Съдържание на уебсайта

Приосъществяване на онлайн търговията чрез моя сайт трябва да сесъобразя с редица законови изисквания:

Предоставяне информация на потребителите за себе си и дейността, която осъществявам.
Присключване на сделките отмоя страна неминуемо ще сеналожи да събирам исъхранявам лични данни на потребителите. Защитата на личните данни на потребителите е от първостепенна важност за тях. Законът за Защита на личните данни поставя изискване в този случай да серегистрирам катоадминистратор на лични данни в Комисията за защита на личните данни. На моя сайт за електронна търговия следва да оповестя на видно място правилата за опазване сигурността на личните данни.
За да имат правна сила, онлайн договорите за покупка от моя магазин трябва да отговарят на законовите изисквания за сключване на всеки един договор, а именно трябва да съдържат предложение за сключване на договор направено от едно лице до друго и приемане на предложението, за да се постигне съгласие. Различното при договорите, които се сключват онлайн д това, че страните не са в непосредствен контакт помежду си. Договорът се смята сключен, когато бъде потвърдено получаването на електронното приемане от предложителя.
В Закона за защита на потребителите са регулирани дистанционните продажби като е дадена възможност всеки потребител да върне стоката в 14-дневен срок, без да посочват причина за това, без да дължат обезщетение и без да плащат каквито и да е разходи за това. При отварянето на своя онлайн магазин следва да предоставя информация на потребителите относно това тяхно право.

NB!: При отказ от договора трябва да върна получената сума, включително разходите за доставка на стоките, не по-късно от 14-дни от уведомяването за отказа на потребителя от договора.

NB! : Не съм длъжен да възстановявам допълнителните разходи за доставка на стоката, когато потребителят е избрал начин за доставка, различен от най-евтината стандартна доставка, която предлагам като търговец.

Рекламни съобщения

Присвоята онлайн търговска дейност иаз като всекидруг търговец щеизпращам рекламни съобщения поелектронната поща, които представят стоките, които предлагам. Тези съобщения следва:

Да бъдат лесно разпознаваеми като търговски още с получаването им от потребителя. Например, ако съобщението е изпратено чрез електронна поща, в наименованието му трябва да се включи информация, от която да е видно, че то е непоискано и има търговски характер.
Да позволяват ясно да бъда идентифициран като лицето, което ги е изпратило.
Да определят ясно и недвусмислено условията за ползване на промоционални предложения и отстъпки, ако включват такива.

(*) Настоящата статия има за цел да очертае някои основни Ваши права, като няма претенции да бъде юридически съветник. Ако имате затруднения с упражняването на тези основни права или случаят е по-сложен -. Съветваме Ви да се консултирате с юридически експерт (*)

Автор:Пенка Попова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *