Какво да очакваме през седмицата

Важни данни както за финансовото, така и за икономическото състояние на страната, ще бъдат публикувани през седмицата. Министерството на финансите ще представи информация за бюджетните приходи и разходи, Българска народна банка (БНБ) ще публикува данни за печалбата на банковата система, а НСИ (Национален статистически институт)ще анализира бизнес климата през август.

Статистическите данни ще хвърлят повече светлина върху основите, върху които стъпва родният банков сектор след мини паниката в края на юни. Дали тя е продължила през юли – ще отчетем от финансовия резултат на индустрията.

В края на отминалата седмица БНБ съобщи, че е изпратила писма до основните акционери в КТБ и очаква тяхното решение за помощ до края на месеца. Същевременно ислужебният финансов министър Румен Порожанов обяви, че се търси пазарно решение за банковата група.

Ето кои ще бъдат значимите статистически данни, които ще анализираме през последната седмица на август:

В понеделник (25 август) БНБ ще проведе аукцион за продажбата на 2,5-годишни държавни ценни книжа на стойност 50 млн. лв. В края наюни Министерството нафинансите неодобри постъпилите поръчки за същата емисия .

Като причини ведомството изтъкна текущото състояние на пазара и провелите се тогава срещи с инвеститори за емитиране на ДЦК на международните капиталови пазари. На търга през май годишната доходност по2,5-годишните книжа се понижи до 0,83%.

Освен това Централната банка ще публикува своята парична статистика, отнасяща се за юли, и информация за брутния външен дълг към юни.

За първия ден от седмицата са насрочени общите събрания на Риъл Булленд АД и БАКБ АД.

Въввторник (26 август) Националният статистически институт (НСИ) ще оповести данни, касаещи железопътния, пътническия автобусен, морския, речния, товарния автомобилен и градския електротранспорт за второто тримесечие на годината. За същия период статистическата служба ще изнесе данни и за пощенските услуги.

В сряда (27 август) НСИ ще представи информация за пътуванията на българи в чужбина и посещенията на чужденци в България през юли.

От БНБ очакваме лихвената статистика, която ще ни разкрие измененията на лихвените проценти по депозитите и кредитите през юли.

В четвъртък (28 август) НСИ ще публикува данни за бизнес климата през август. Бизнес тенденциите в промишлеността, строителството, търговията и услугите севлошават в последните два месецазаради политическата обстановка иикономическата несигурност, която поражда.

В петък (29 август) НСИ буквално ще ни залее със статистическа информация. Ще бъдат представени данни за производството и доставките на енергийни продукти за юни, за цените на производител на вътрешния и международния пазар в промишлеността през юли и за цените на електрическата енергия и природния газ за индустрията и домакинствата за първото шестмесечие.

Освен това предварителни данни за цялата 2013 г. ще бъдат изнесени за: чуждестранните преки инвестиции и разходи за придобиване на ДМА, дейността на нефинансовите предприятия (за всички отрасли), за пенсионните дружества и фондове, застрахователните и презастрахователните компании, здравноосигурителните дружества, специализираните инвестиционни предприятия и други.

В последния ден от месеца БНБ традиционно публикува финансова и надзорна информация за банковия сектор. Статистиката ще се отнася за юли, като от нея ще разберем каква печалба (или загуба) е реализирала банковата система през месеца. През юни банковата индустрия отчете загуба от32 млн. лв.

До края на месеца акционерите на КТБ трябва да излязат с предложение за оказване на подкрепа, а освен това и Първа инвестиционна банка би трябвало да представи план за преструктуриране, ако съдим поизискванията наЕвропейската комисия. И ако допуснем, че само на нея правителството е оказало ликвидна подкрепа през юни. Все пак ПИБ може да представи такъв план и в началото на септември.

Освен това Министерството на финансите ще изнесе данни за изпълнението на консолидираната фискална програма (КФП) към края на август. Дефицитът по КФП към края на юли 2014 г. е в размер на 1,147 млрд. лв. (1,4% от БВП) при планиран за цялата година дефицит от 1,472 млрд. лв., или 1,8% от БВП.

В последния ден за седмицата общи събрания имат акционерите на Еврохолд България АД и Холдинг Нов Век АД.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *