Какво НЕ може да ми вземе съдебният изпълнител

Дължа пари и на вратата ми чукасъдебен изпълнител. По правило, за всеки мой дълг срещу мен може да бъде насочено принудителното изпълнение и то върху цялото ми имущество. Принципите на провеждане на това принудително изпълнение са сходни, нозависят от това дали моят дълг е към частно лице(човек или фирма)или към държавата или общината в качеството им на публични органи.

Когато принудителното изпълнение се провежда за дълг към частно лице,съдебният изпълнител НЕ може да вземе следните мои вещи:

1. Вещи за лично употребление:

по едно горно зимно палто, едно горно есенно палто, една шапка, два костюма (съответно панталони, ризи и жилетки или пуловери – за мъжете, и поли или панталони, блузи и жилетки или пуловери, или четири рокли – за жените) и работното облекло;
употребяваните обувки и бельо.

2. Всички детски храни и принадлежности.

3. Вещи за домашно употребление:

по един креват, една постелка, една зимна и една лятна завивка, както и по два ката спално бельо за всеки член от семейството;
един двукрилен гардероб, един кухненски бюфет, обикновените маси и столове;
обикновените домашни и кухненски прибори и съдове и обикновените прибори за хранене;
необходимите уреди за отопление и една печка за готвене;
една пералня и един хладилник;
един телефонен апарат и един радиоапарат.

4. Изкуствените органи, протезите, очилата и другите помощни приспособления и предмети, които се употребяват от мен или от членовете на семейството ми поради физически недъзи или наранявания, както и лекарствата и другите приспособления, средства и материали за лечение.

5. Учебни пособия,включително книгите и музикалните инструменти, използването на които е необходимо при общото и професионалното ми обучение, както и това на членовете на семейството ми.

6. Домашните животни(домашните любимци), ако не са отглеждани за продажба.

7. Семейните и личните ордени и отличия.

8. Необходимата храна за мен и семейството миза един месец, а ако съм земеделски стопанин – необходимата храна до нова реколта или равностойността й в други земеделски произведения, ако няма такава.

9. Необходимите горива за отопление, готвене и осветлениеза три месеца.

10.Ако упражнявамсвободна професияили съм занаятчия –машините, инструментите, пособията и книгите, необходими за упражняване на занаята ми.

11.Ако съмземеделски стопанин–земите ми: градини и лозя с площ общо до 5 декара или ниви или ливади с площ до 30 декара, както и необходимите за воденето на стопанството машини и инвентар, както и торовете, средствата за растителна защита и семето за посев – за една година.

12.Необходимите две глави работен добитък, една крава, пет глави дребен добитък, десет пчелни кошера и домашните птици, както и необходимата храна за изхранването им до нова реколта или до пускането на паша.

13. Жилището ми, ако аз или никой от членовете на семейството ми, с които живея заедно, няма друго жилище, независимо от това, дали живея в него. Ако жилището надхвърляжилищните ми нуждии тези на членовете на семейството ми, то надвишаващата част от него се продава.

Ако задължението ми е към лице, в чиято полза съм учредилзалогили ипотека върху горепосочените вещи, забраната да бъдат продавани от съдебния изпълнител няма да важи. Ако задължението ми е заиздръжка, за вреди от непозволено увреждане и от финансови начети, то не мога да се ползвам от забраната по т. 11 и т. 13 по-горе.

Ако принудителното изпълнение е насочено върху каквото и да е мое възнаграждение за труд, както и върху пенсията ми, ако тя е с размер над минималната работна заплата, то съдебният изпълнител може да удържа само в следните размери:

Ако получавам до 300 лв. месечно – една четвърт от заплатата, ако нямам деца и една пета, ако имам деца, които издържам.
Ако получавам от 300 до 600 лв. месечно – една трета, ако нямам деца и една четвърт, ако имам деца, които издържам.
Ако получавам от 600 до 1200 лв. месечно – една втора, ако нямам деца и една трета, ако имам деца, които издържам.
Ако получавам над 1200 лв. месечно – горницата над 600 лв, ако нямам деца, и горницата над 800 лв, ако имам деца, които издържам.

Възнаграждението ми за труд се определя, след като се приспаднат дължимите от мен данъци и осигурителни вноски. Ако задължението ми е за издръжка, то не се ползвам от гореспоменатите ограничения за удържане от възнаграждението ми. В тези случаи присъдената сума за издръжка се удържа изцяло, а удръжките за другите ми задължения се правят върху остатъка от всичките ми доходи.

Върху вземанията ми за издръжка не се допускапринудително изпълнение. Ако получавам стипендия, то върху нея може да бъде насочено принудително изпълнение, само акодължа издръжкана член на моето семейство или на бившия си съпруг.

Кредиторът ми не може да се удовлетвори принудително и от застрахователната сума за застраховка „живот” и „злополука”, както и от обезщетението по застраховка „гражданска отговорност”, а също и от застрахователното обезщетение по имуществените застраховки, ако застрахованото имущество е билонесеквестируемо.

Всеки мой отказ от закрила във връзка с несеквестируемостта на гореизброените мои вещи и доходи е недействителен.

NB! При задължения за данъци, акцизи, мита и др. подобни държавни или общински вземания, НЕ важат горните правила. Повече информация – скоро наpravatami.bg.

(*) Настоящата статия има за цел да очертае някои основни Ваши права, като няма претенции да бъде юридически съветник. Ако имате затруднения с упражняването на тези основни права или случаят е по-сложен – съветваме Ви да се консултирате с юридически експерт. (*)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *