Какво представляват ETF-ите за криптовалута

Докато повечето ETF-и проследяват индекс или кошница от активи, ETF за криптовалута проследява цената на един или повече цифрови токени. Въз основа на продажбите или покупките на инвеститорите, цената на акциите на ETF на криптовалута се колебае на дневна база. Точно като обикновените акции, те също се търгуват на дневна база, пише Investopedia.

 

Снимка: iStock

ETF за криптовалути предоставят няколко предимства за инвеститорите, като значително по-ниски разходи за притежание на криптовалута и аутсорсинг на стръмната крива на обучение, необходима за търговия с криптовалути, информира infostock.bg.

Има два вида ETF за криптовалута:

-Първият тип е подкрепен от физически криптовалути. Инвестиционният посредник, управляващ фонда, извършва покупки на криптовалути, като собствеността върху монетите е представена като акции. При закупуване на акции в ETF инвеститорите косвено ще притежават криптовалути. По този начин собствениците могат да получат експозиция към криптовалути без съпътстващи разходи и риск да ги притежават направо.

-Вторият тип е синтетичен вариант, който проследява деривати на криптовалута като фючърсни договори и борсово търгувани продукти на криптовалута (ETP). Например, много ETF, предложени на Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC), проследяват цените на фючърсните договори за биткойни, търгувани на Чикагската търговска борса (CME).

Най-обещаващите криптовалути, създадени през 2021 - KriptoNovini

Първият ETF за криптовалута, ProShares Bitcoin Strategy ETF (BITO), започна да се търгува през октомври 2021 г. Това е ETF, който проследява цените на биткойн фючърсите.

Цената на акциите на ETF-а имитира движението на цените на дериватите, вместо цените на действителните криптовалути. Следователно цената на акциите в даден ETF за криптовалута се покачва с увеличаване на цените на фючърсните договори. Той намалява със съответното намаление. Подобно на други деривати, синтетичните ETF-и за криптовалута носят допълнителен риск, тъй като операциите им не винаги са прозрачни.

Инвестирането в компании, които държат биткойн в баланса си, е друг начин за инвестиране в криптовалути без пряка собственост. Някои публично регистрирани компании се превърнаха в холдинги за биткойни. Например MicroStrategy Inc. (MSTR) притежава 108 992 биткойна, закупени на средна цена от 26 769 долара към 1 юли 2021 г. Цената на акциите на компанията е скочила с приблизително 347%, откакто за първи път обяви покупката през август 2020 г., без значителна промяна в своите бизнес перспективи.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *