Какво пречи на банките да привличат финансиране, различно от депозити

Българската стартираща компания Small Foot приключва в петък (23 октомври) 30-дневната си кампания за набиране на капитал през платформата за споделено финансиране Kickstarter. Дружеството, което произвежда иновативни надуваеми снегоходки, улесняващи придвижването в планински условия, успя да постигне целта си и дори да надхвърли планираните минимум 20 хил. евро.

Какво се случи

„През тези 30 дни се обърнахме чрез социалните мрежи към всички фенове, за да им разкажем за снегоходките. Около десетина чуждестранни медии писаха за нас и нашия продукт. Видеото в Kickstarter е гледано над 4000 пъти, като 30% от хората са го изгледали докрай“, обясни за „Капитал Daily“ Иван Колев. Той е съсобственик на компанията заедно с дизайнера на спортни облекла и сноубордист Петър Димитров, който е автор на идеята за снегоходките.

Предложението на Small Foot е получило подкрепа от хора от цял свят – ЕС, Япония, Нова Зеландия, Израел, Турция, САЩ.

„Набирането на капитал чрез Kickstarter за нас е и вид маркетингов инструмент“, обобщи Иван Колев и обясни какви изводи са направили производителите след кампанията. „Даваме си сметка, че продуктът ни остава недобре познат. Хората не подозират и не очакват, че е възможно да съществува. Дори когато го видят, някои продължават да се съмняват дали работи. Длъжни сме да разказваме много за него и да го популяризираме. Трябва да продължим с усилията да го показваме и да убеждаваме, че е полезен“, обобщава Колев и призовава желаещите да подкрепят снегоходките чрез Kickstarter (без значение с каква сума) да го сторят до 23 октомври.

Добрите новини се множат

По време на кампанията за набиране на средства в Small Foot се получило искане от английската армия за пробно тестване на 25 чифта снегоходки. Запитването е резултат от започнала през миналата година активна кампания за свързване с фирми, които правят доставки за различни армии. „Идеята е снегоходките да влязат като част от комплекта зимна екипировка на войниците. Ако сделката с английската армия стигне докрай, това ще е много добра референция за качествата на продукта“, дава си сметка Иван Колев.

Отделно от това производителите „атакуват“ и планински спасителни служби по света. Активната дейност за популяризиране на снегоходките предизвикала интереса и на най-големия търговец за електронна търговия в света Amazon.com. „От офиса на Amazon се свързаха с нас и листват нашите продукти. Ще ги купуват директно от нас и ще ги продават чрез платформата си“, съобщи още Иван Колев.

Какво предстои

Максимално бързо, което ще рече до месец, Small Foot трябва да изпълни заявките на хората, подкрепили продукта чрез Kickstarter. Целта е всички те да си получат снегоходките преди началото на зимния сезон. „Моделите, предложени в Kickstarter, са най-сложните и най-скъпите, те са за професионалисти“, уточни Колев. Фирмата разработва още четири модела за различни клиенти – има по-евтини варианти, за семейството, за деца.

Снегоходките се продават и чрез сайта на компанията. Те са признати като световно изобретение и чакат патентна защита в редица държави. Американска компания обаче вече ги е копирала и ги продава. „Все още не можем да предприемем никакви действия срещу фирмата, защото чакаме да приключи започналата през миналата година процедура за получаване на патент“, обясни Иван Колев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *