Какво пречи на българския фондов пазар

Има прекалено много регулации, което пречи на финансовия пазар като цяло, коментира Михаел Бюл, главен изпълнителен директор на Виенската фондова борса в рамките на финансовият форум „Шумът на парите”.

„Виждаме как се натоварват банките с налудничави такси. Политиците обвиняват банките за кризата, но това е криза на държавността. В Европа има криза на държавния дълг, защото всички държави харчиха твърде много в миналото”, заяви той. Според Бюл това принуждава инвеститорите да станат по-непрозрачни, в резултат на което около 75% от търговията в Европа е извънборсова.

Според Мирослав Маринов, изпълнителен директор и член на Управителния съвет на ПОК Доверие, повишаването на финансовата култура сред всички потребители е правилното решение на проблемите на финансовите пазари, a не въвеждането на нови регулации.

„Увеличаването на шрифта на текст, който потребителите така и не разбират, не променя по никакъв начин естеството на нещата”, посочи той. По думите му нарастването на регулациите прави пазарите все по-сложни и неразбираеми за всички участници, включително и за институционалните инвеститори.

Позициите на Бюл и Маринов бяха подкрепени от Иван Такев, изпълнителен директор на Българската фондова борса, според когото управляващите бързат да въведат регулации и директиви преди още да са разбрани напълно механизмите за манипулация на индексите. „Според мен, подходът трябва да бъде друг – да се опитаме ресурсите, които заделяме за нови и нови регулации, да бъдат влагани в промяна на манталитета на хората, които работят в тази сфера, така че да не мислят как да манипулират форекс и либор”, допълни той.

По въпроса за развитието на БФБ в близък и средносрочен план, Такев застана твърдо зад хоризонталната интеграция с по-голяма структура, която ще доведе до натрупване на критична маса на българския пазар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *