Какво се случи на Фондовата борса в Истанбул

Фондовата борса в Истанбул обърна всичките си парични активи в турски лири, часове след като президентът Реджеп Тайип Ердоган призова турските граждани и институции да подкрепят националната валута срещу долара, съобщава в. „Хюриет дейли нюз“.

В писмено съобщение Истанбулската фондова борса посочва, че ще обърне всичките си парични активи в лири и ще ги държи в сметки в турски лири.

Ердоган призова турците да продадат доларите, които имат и да купуват злато и турски лири. Призивът беше отправен на фона на продължаващото поевтиняване на турската лира спрямо долара и еврото.

Ердоган отговори и на въпроса „дали хората ще загубят“ при обмяната. „Вижте, това е национално, има полза от това, няма да загубите, не се притеснявайте“, каза Ердоган. По думите му „другите“ чуждестранни валути причиняват загуби на турския народ, защото „са представители на имперската логика“.

Той посочи още, че е предложил на Русия, Китай и Иран да осъществяват търговията си с Турция в местна валута.“Ние дадохме необходимите инструкции на нашите централни банки и ще опитаме да водим нашите търговски отношения по този начин“, посочи турският президент.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

One thought on “Какво се случи на Фондовата борса в Истанбул

  • 04.12.2016 в 10:27
    Permalink

    Горката борса …
    Навярно не знаят, че Турция страда от сгрешено управление на нейна парична система.
    Истината е, ако не се допускаше тази фатална грешка Турция нямаше да има сегашни дългове.
    При запазване на сгрешено управление на турска парична система в Турция се развива потенциал за множество катастрофални кризи със съпътстващи болезнени злини.
    Някои разчитат Турската централна банка (ТЦБ) да спаси Турция от актуални злини. Това е невъзможно, защото водещата причина за сегашни трудности не е в нейна компетентност. Сега ТЦБ е със съдба на жертва и подсигуряван провал.
    За спасение на Турция е необходимо подобрено управление на нейна парична система.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *