Какво следва след кризата в ипотечния сектор?

Въпреки че все още кризата на ипотечните пазари не е отминала, анализатори започнаха да коментират настъпването на следващия проблем от финансово естество, което би могло да дестабилизира пазарите. Става въпрос за кредитните карти и сериозната задлъжнялост на домакинствата не само в САЩ, но и в Европа. Проблемът ще е почти идентичен с кризата във вторичния ипотечен пазар, тъй като кредитните карти са били издавани безотговорно и почти на всеки през последните години. Горе долу същото е положението и при лизинговите схеми за закупуване на автомобили.

Освен че икономистите очакват нова кредитна криза, те прогнозират и влошаване на ипотечната такава. В момента, процентът на „лоши кредити“ (необслужваеми заеми) при вторичния ипотечен пазар, са близо 10%. Очакванията са, този процент да скочи до 30% в близките две години. „Нещата ще се влошат и чак тогава ще се подобрят“, коментират анализатори. „Ако икономиката на САЩ изпадне в рецесия, нещата ще станат наистина грозни“, продължава анализа.

Останалият свят също ще пострада сериозно, тъй като с повсеместна глобализация, всички икономически системи са свързани и лесно провеждат смущения.

Единственият начин нещата да се върнат към нормалното равновесие, е само ако обикновените хора променят потребителските си навици. До сега в САЩ и Европа, често се купуваха стоки и услуги, от които нито имаше нужда, нито пък имаше налични пари. Това, според експерти, ще е най-сложно да се разбие, манталитетът на потребителското общество.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *