Какво трябва да знаем за средствата от европейските фондове

В периода 2007-2013 г. България ще получи от Европейския съюз над 11 млрд. евро. Четири от тях са предназначени за развитие на селските райони и за директни субсидии за селскостопанските производители, а 7 млрд. евро ще бъдат инвестирани в проекти по различни оперативни програми със средства от трите европейски структурни фонда – Европейски фонд за регионално развитие (ЕФРР), Европейски социален фонд (ЕСФ) и Кохезионен фонд (КФ).

Кандидатстването за субсидиите ще започне, след като Европейският съюз одобри 7-те оперативни програми, предложени от България, което от Министерство на финансите очакват да се случи до два месеца. Апликационните материали, както и специфичните изисквания за бизнес-проектите ще бъдат публикувани на www.eufunds.bg.

Средствата ще бъдат отпуснати по следните оперативни програми (ОП): ОП „Развитие на човешките ресурси“, ОП „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“, ОП „Административен капацитет“, ОП „Транспорт“, ОП „Околна Среда“, ОП „Регионално развитие“ и ОП „Техническа помощ“.

Европейският съюз ще субсидира два типа проекти: единият по схемата за безвъзвратна помощ, а вторият по схемата за инвестиционни проекти.

Субсидиите за безвъзвратна помощ ще бъдат отпускани по оперативните програми „Развитие на човешките ресурси“, „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“ и „Административен капацитет“. Инвестиционните проекти, които ще бъдат крупни проекти, свързани с големи инвестиции в инфраструктура, ще бъдат финансирани по ОП „Транспорт“, ОП „Околна Среда“ и ОП „Регионално развитие“. ОП „Техническа помощ“ е предназначена за сформиране на координационно звено, сертифициращ и одитиращ орган, който ще отговаря за ефективно разработване, прилагане, оценка и контрол на средствата по еврофондовете.

Как се създава успешен проект?

Успешният проект трябва да е обоснован както финансово и икономически, така и в социален аспект. Бенефициентът също така трябва да покаже, че разполага с паричен ресурс за съфинансирането на предвидената дейност. Второто изискване е породено от т.нар. принцип на „допълняемост“, според който проекти, финансирани от частни банки и корпоративни институции, ще имат приоритет при получаването на средства и от европейските фондове, като това основно ще се отнася до инвестиционните проекти.

За да бъде разгледан един т.нар. „социален проект“ (тези, които са по схемите за безвъзвратна помощ), неговата стойност трябва да е поне около 5 хил. евро, докато стойността на инвестиционните проекти може да достигне и до 50 млн. евро, уточниха за Investor.bg от Министерство на труда и социалната политика.

Описанието на проектна идея трябва да включва: обща цел, специфична цел, доказване на необходимостта от проекта, описание на дейностите по проекта, план за действие, очаквани резултати след изпълнение на проекта, бюджет за изпълнение, очаквани източници на финансиране.

Успешният бизнес проект ще трябва да съдържа 4 основни секции – резюме, (което ще съдържа обобщение на проекта, методологията за неговото изпълнение и доказателство за компетентността на кандидата), проектно задание, бюджет на проекта и информация за кандидата.

Одобрението на проектите ще става на няколко нива. Първото ниво е административна проверка, която следи дали документацията е попълнена коректно. Следват оценка за правото на кандидатстване, проверка дали проектната идея съвпада с приоритетите на оперативната програма и проверка на допустимостта на разходите. Последният етап включва проверка на разходите, които подлежат на финансиране по изискванията на ЕС. Ако в проекта са включени разходи, които не подлежат на финансиране от ЕС, то те няма да бъдат субсидирани.

Основните критерии, по които ще бъдат оценявани проектните идеи са:

Оценка за административно съответствие;

Оценка за допустимостта (При оценките за административно съответствие и допустимост ще се взема предвид финансовата стабилност на кандидата и ще се изисква представянето на годишни счетоводни отчети);

Техническа и финансова оценка (Това ще бъде най-важната оценка. Ще се преценява дали проектът отговаря на приоритетите на ОП, има измерими и подробно формулирани крайни резултати, новаторство и стратегическа необходимост ).

Ето приоритетите и потенциалните бенефициентите по оперативните програми:

ОП „Развитие на човешките ресурси“

1,032 млрд. евро.

Приоритети – Насърчаването на създаване на нови работни места и развитие на пазара на труда; Повишаването на производителността и адаптивността на заетите; Подобряване на качеството на обучението в съответствие с потребностите на пазара; Подобряване на достъпа до образование и обучение; Социално включване и насърчаване на социалната икономика; Транснационално и междурегионално сътрудничество

Управляващ орган – „Дирекция европейски фондове“, Министерство на труда и социалната политика www.mlsp.government.bg

Потенциални бенефициенти – Образователни, обучителни и научни институции, центрове за потенциално обучение, консултантски фирми, изследователски центрове, работодатели, браншови организации и институции на пазара на труда

ОП „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“

0,98 млрд. евро.

Приоритети – Развитие на икономиката, базирано на знанието и на иновационните дейности; Повишаването на ефективността на предприятията и развитието на благоприятна бизнес среда; Финансови ресурси за развитието на предприятията; Укрепване на международните пазарни позиции на българската икономика.

Управляващ орган – „Дирекция европейски фондове за конкурентоспособност“, Министерство на икономи­ката и енергетиката. www.mee.government.bg

Потенциални бенефициенти – Малки и средни предприятия, големи предприятия, изследователски институти, университети, микрокредитни фондове или фондове за дялов капитал, организации, работещи в сферата на стандартизиране, сертифициране и изпитване

ОП „Транспорт“

1,62 млрд. евро

Приоритети – Развитие на железопътната инфраструктура по трансевропейските и основни национални оси и на пътната инфраструктура по трансевропейските и основните национални транспортни оси. Подобряване на интермодалността при превозите на пътници и товари, условията за корабоплаване по морските и вътрешноводни пътища.

Управляващ орган – Дирекция „Координация на програми и проекти“ в Министерство на транспорта www.mtc.government.bg

Потенциални бенефициенти – Общини, Национална компания „Железопътна инфраструктура“, Фонд „Републиканска инфраструктура“, Изпълнителна агенция за проучване и поддържане на река Дунав, и Изпълнителна агенция „Морска администрация“.

ОП „Околна среда“

1,46 млрд. евро

Приоритети – Подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води в населените места. Подобряване и развитие на инфраструктурата за третиране на отпадъци. Опазване и възстановяване на биоразнообразието.

Управляващ орган – Дирекция „Кохезионна политика за околната среда“ в Министерство на околната среда и водите www.moew.government.bg

Потенциални бенефициенти – Общински администрации, общински фирми, регионални асоциации, сдружения на общини, публични ВиК дружества.

ОП „Регионално развитие“

1,36 млрд. евро

Приоритети – Устойчиво и интегрирано градско развитие; Регионална и местна достъпност; Създаване на регионални и местни мрежи; Сътрудничество и изграждане на капацитет.

Управляващ орган – Дирекция „Програмиране на регионалното развитие“ в Министерство на регионалното развитие www.mrrb.government.bg

Потенциални бенефициенти – Общини, общински компании, асоциации на общини, неправителствени организации с представителства на местните власти.

ОП „Административен капацитет“

0,153 млрд. евро

Приоритети – Добро управление; Управление на човешките ресурси в държавната администрация, съдебната система и структурите на гражданското общество; Качествено административно обслужване и развитие на електронно управление

Управляващ орган – Дирекция „Управление на проекти и програми“, Министерство на държавната администрация и административната реформа www.mdaar.government.bg

Потенциални бенефициенти – Структурите на държавната администрация на всички нива, органите на съдебната власт и структурите на гражданското общество.

ОП „Техническа помощ“

0,48 млрд. евро

Приоритети – Подкрепа за изпълнението на дейностите на Централното координационно звено, Сертифициращия орган. По-нататъшно разработване и подкрепа за функционирането на информационната система за управление на средствата от СФ на ЕС.

Управляващ орган – Дирекция „Управление на средствата на ЕС“ в Министерство на финансите www.minfin.government.bg

Потенциални бенефициенти – Структурите в рамките на Министерството на финансите – Централно координационно звено, Сертифициращ орган, Одитиращ орган, Управляващ орган на оперативна програма „Техническа помощ“: звена за подпомагане на разпространението на информацията на Структурните инструменти на регионално и местно ниво.

Срокът, в който бенефициентът ще бъде уведомен за одобряването или отхвърлянето на исканата финансова помощ, е 15 дни, след като договарящият орган е взел решение. За неодобрените проекти ще се представя подробна обосновка на причините за отхвърляне. Средната продължителност на подбор и оценка на проект ще бъде 60-100 дни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *