Какво трябва на България, за да догони развития свят

Иновациите са средството, което може да съживи растежа на развиващите се страни и да им помогне да догонят по-богатите си съседи, сочи нов всеобхватен доклад на Европейската банка за възстановяване и развитие.

Тук ролята на правителствата е да подкрепят компаниите, развиващи нови продукти, да станат по-конкурентоспособни чрез приемане на иновативни производствени процеси и адаптирането им в съответствие с техните собствени нужди. Индивидуалните усилия на малките и средните предприятия в тази насока имат значително влияние върху цялостното макроикономическо представяне на дадена страна.

От ЕБВР стигат до логичния извод, че когато компаниите се обновяват, това се отразява на начина на работа на цели отрасли, а от там и на икономиката. Идея, която все още не намира почва в България, където иновациите често се възприемат като средство за източване на публични средства.

ЕБВР търси решение на проблема със страните „заседнали в прехода“, каквато е и България. Истината е, че процесът на сближаване с развития свят спира, тъй като спират и реформите, които бяха двигател на растежа преди кризата.

Иновациите могат да играят голяма роля за повишаване на производителността на икономиката. И тук не става въпрос за научни открития или милиардни инвестиции в създаване на нови технологии, а за внедряването на вече съществуващи такива в по-слабо развитите икономики. Целта трябва да е въвеждане на продукти или процеси, които са нови за дадена фирма, но вече са на разположение на друго място.

Иновативните фирми са особено чувствителни към бизнес климата и с цел насърчаване на иновациите държавата трябва да се пребори с макроикономическите проблеми като корупцията, недостатъчните умения на работната сила, ограничения достъп до финансиране и тежката бюрокрация.

В страни, които все още са далеч от технологичната граница, политиците трябва да се фокусират повече върху подобряването на капацитета за усвояване на технологиите, разработени другаде. Това налага по-добро начално и средно образование, по-лесен достъп до банкови кредити и среда, която насърчава предприемачите да подобряват управлението на техните предприятия.

Ограниченията във финансирането могат да бъдат облекчени в краткосрочен план чрез въвеждането на специални схеми за кредитиране на малки фирми от банките.

Политиците също могат да насърчат достъпа до рисков капитал чрез установяване на кредитни бюра и регистри, които улесняват обмена на информация между кредитополучатели и кредитори.

България е на 56 място в индекса на ЕБВР за достъп до рисков капитал. Страната има нужда от това да приведе в съответствие своите институционални рамки с европейското право, независимо, че е член на ЕС от 2007 г.

Значителни реформи са необходими за подобряване на прилагането на правото за защита на конкуренцията. Липсата на адекватна законодателна рамка и съдебен капацитет в тази сфера води до злоупотреба с господстващо положение и картели на пазара.

А в такива случаи са необходими силни инструменти за разследване, събиране и обработване на доказателствата и значителен опит за икономически анализ, който да докаже, че правилата са били нарушени. В България банковият сектор беше под стрес през лятото на 2014 г., тъй като две големи български банки изпитаха ликвидни проблеми. Властите предприеха незабавни действия с одобрението на Европейската комисия. Но станалото засили притесненията за надзорните стандарти в страната.

Като цяло в индустрията, разликите между българските и западните компании нараства, заради влошаването на бизнес средата.

Производителите на автомобилни части, например продължават да проявяват интерес към България, но слабият икономически растеж през последните години, в съчетание с политическите сътресения, доведе до ниски нива на преки чуждестранни и вътрешни инвестиции.

А политическата намеса в енергетиката, в съчетание с ниски преференциални цени, има значителен ефект върху корпоративния сектор, възпрепятствайки инвестициите в ефективното използване на ресурсите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *