Какво търсят чужденците в България?

Има ли още такива кътчета?

25-годишният френски предприемач Жюлиен Рафан развежда клиентите си из обекти на 2 500 км от родината им, а именно по българското Черноморие. С какво го привлича и с какво го отблъсква България?

Преди три години, когато още следва във Висшата търговска школа в Тулуза, Жюлиен Рафан дочува, че България била интересна дестинация за вложения в недвижими имоти. “За да се убедя дали това наистина е така реших да изпусна една седмица лекции, взех раницата си и отидох на място, за да видя какво става по Черноморието”, разказва младият френски предприемач, който е управител на агенция за недвижими имоти в родния си град Ним, Южна Франция.
Спрете опустошаването!
От две години насам фирмата му се занимава предимно с продажба на обекти в България, където Жюлиен Рафан е почти всеки месец. Той говори с любов за хората там, за културата, за Варна, скалите на нос Калиакра, дългите плажни ивици на Созопол. За разлика от бетонирания Слънчев бряг, който е за него като позорно петно.
Жюлиен Рафан
“Повечето от клиентите ми търсят брега на морето, но и спокойствие. Те в никакъв случай не искат да притежават жилище, което се намира между 400 други апартамента и е с гледка към десет други сгради”, казва Рафан, според когото е крайно време България да престане с опустошаването на морския бряг:
„И без това кризата се усеща много силно в този бранш. Много от клиентите ми изчакват да се разсее мъглата. Проектите ми сега са доста по-скромни. Което се дължи и на факта, че нямам желание да се боря с големите предприемачи, които предлагат все едно и също – лукс, но при минимални разходи”, казва Жюлиен Рафан. Имал ли е тойпроблеми с някои от тези „предприемачи”? Не, отговаряпредприемачът и допълва:
„Съзнавам опасността, но винаги добре проучвам хората, с които работя. Досега поне не съм си имал работа с мошеници. Но си спомням, че когато започнах работата си в България, първият въпрос, който задаваха френските ми клиенти, беше: Няма ли мафията да ни вземе земята, апартаментите? Законни ли ще са нотариалните актове?Хората наистина се страхуваха. Но след като България влезе в Европейския съюз, нещата се успокоиха.”
Кризата има и добри страни
Според младия френски предприемач кризата има и един положителен ефект: „Кризата охлади амбициите на онези, за които България беше просто Елдорадо за печелене на пари. Тези хора купуваха имоти без да разбират нищо, строяха без да правят пазарни проучвания, в резултат на което сега апартаментите им стоят празни без шанс да бъдат продадени на адекватна цена.”

Влади Николов, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *