Какво ще се случи с най-важните икономики в Европа до края на годината?

След бурните събития през 2015 г. от задълбочаването на конфликта в Сирия, през обострянето на противоречията между Русия и САЩ, гръцката криза, бежанската вълна към Европа, евтиния петрол до отслабналата китайска икономика всеки се пита какво още ни чака на световната сцена през последните два месеца на годината.

Американската аналитична компания Stratfor се опитва да даде отговори на някои от най-горещите въпроси, като публикува прогнозата си за последното тримесечие на 2015 г.

Ето и основните акценти за Европа в нея:

Очакванията за Стария континент през следващите два месеца се описват с една дума – разделение. Експертите от Stratfor са на мнение, че тази дума ще важи в пълна сила в политически план, но може да стигне дори до териториални промени. Темите на деня ще продължат да бъдат емигрантската криза и политическите ходове на властите в Испания и Гърция.

Междувременно една от най-обсъжданите личности отново ще бъде германският канцлер Ангела Меркел, основно заради огромната вълна от емигранти в страната. Прогнозата е, че най-голямата европейска икономика ще бъде разделена в желанието си да улесни включването на бежанците на пазара на труда и в същото време да затегне режима за допускане на чужди граждани на територията си.

Бежанската криза

Проблемът с бежанците ще бъде актуален за Европа и в следващите месеци. Въпреки това предприетите от Европейския съюз (ЕС) мерки и студеното време ще редуцират наплива на хора, търсещи убежище на Стария континент. От своя страна властите ще продължат да търсят изход от ситуацията и ще настояват за подкрепа от страните от Близкия Изток и Африка.
Въпреки това действията, предприети от ЕС, ще имат слаб ефект. Съюзът ще продължи да отпуска средства на държавите от Средния Изток и Северна Африка. Средствата обаче няма да са достатъчни да задържат бежанците в страни като Турция и Либия.

В същото време държавите от Западна Европа, особено Германия, ще се опитат да ограничат притока на емигранти. Процедурата по получаване на убежище ще бъде усложнена, докато възможността за репатриране ще бъде по-често използвана.

Гръцката криза

През четвъртото тримесечие на годината Атина ще въведе доста от исканите от кредиторите реформи и ще получи част от средствата по третата програма за финансова помощ. Въпреки това прогнозите са, че влизането в сила на някои промени ще се забави, а оттам ще бъде затруднено получаването на средства от Квадрига.

Голяма е вероятността в следващите два месеца да започнат преговорите за облекчаване на гръцкия дълг. Въпреки това кредиторите няма да излязат с окончателна позиция по този въпрос до края на годината. Освен това затрудненията покрай осъществяването на някои реформи ще забавят решението на Международния валутен фонд (МВФ) дали да се включи в третата спасителна програма за южната ни съседка.

Ситуацията в Испания

Следкризисната ситуация в Испания ще продължи да подклажда огъня в конфликта между Мадрид и Каталуния. Въпреки това очакванията са, че партията „Заедно за „Да“, спечелила най-много гласове на местните избори в Каталуния, ще срещне трудност при коалирането с други политически формации.

Все пак прогнозите са, че до края на 2015 г. местният парламент там ще одобри тържествена декларация, обявяваща началото на процеса на независимост. Не се очаква обаче да се стигне до по-сериозни действия от страна на каталунците.

В общ план страната ще се подготвя за общите избори на 20 декември. След годините на икономическа криза двете най-големи политически партии в страната – Националната партия и Испанската социалистическа работническа партия, няма да спечелят достатъчно гласове, за да могат да формират правителство сами.

Реформи в Италия и Франция

Експертите на Stratfor смятат, че последното тримесечие на 2015 г. ще бъде съдбовно за Италия. Премиерът на страната Матео Ренци ще настоява за въвеждането на икономически и институционални реформи. На фона на това той ще трябва да се опита да предотврати конфликтите и разцеплението на своята партия.

От своя страна социалистическото правителство във Франция ще продължи плахите си опити за налагане на промени в сектора на труда. Париж ще проведе преговори с работодатели и синдикати за улесняване на регулациите в тази сфера в началото на 2016 г.

Подобно на Рим, французите също ще обявят данъчни облекчения за домакинствата, като ще се опитат да забавят темпа на бюджетните дефицити през следващата година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *