Какво ще се случи с Praktiker и Max Bahr

Сега и веригата магазини от типа „Направи си сам“ Max Bahr е неплатежоспособна. Но какво означава това за също обявилата фалит компания-майка Praktiker? Според германското издание на Wall Street Journal възникват няколко сценария: продажба, разпарчетосване или унищожаване. Едно е сигурно – процесът ще се усложни. И от всичко това ще спечели преди всичко ликвидаторът.

Max Bahr е перлата в короната на групата Praktiker. Отделена в друго дружество и заложена като обезпечения за банките, веригата досега бе останала отвъд производството по несъстоятелност на Praktiker. Но след като един от застрахователите на търговските кредити е спрял да подкрепя доставчиците на Max Bahr, плановете добре посрещаната сред клиентите марка да бъде прикрита от обществения шум и суета на несъстоятелността, се сринаха.

Но какво може да се случи сега? Комплексната ситуация се усложнява. Това се дължи на структура на групата Praktiker, но пък всичко това може да е добра сделка за синдиците и ликвидаторите. В момента две адвокатски кантори работят над случая – Praktiker AG, със седалище в Киркел, Заарланд, има свой собствен оператор по процедурата по несъстоятелност, също както и базираната в Хамбург оперативна компания Praktiker. За Max Bahr ще работи трети. Но дори и Max Bahr е разделен на две части: в „старата“ Max Bahr със 78 клона, които Praktiker придоби през 2007 г. , както и за „новия“ Max Bahr, който съдържа 54 освежени бивши магазини Praktiker.

Трите процеси ще бъдат координирани един с друг, което би могло да отложи доста процеса, тъй като всички участници трябва да постигнат споразумение.

Какво се случва след това с групата, е напълно неясно. Най-вероятно е марката Praktiker да не оцелее. Наблюдателите от бранша очакват дори и изчезването ѝ, защото според тях Praktiker е „дамгосана“ като евтина марка.

Сценарий 1: Продажба

Ето защо продажбата на Praktiker AG с марките Praktiker и Max Bahr се счита за малко вероятна. Още преди несъстоятелността конкуренти като Obi, Hagebau и Hornbach маркираха няколкократно интерес по темата. Най-силен интерес към отделни магазини. Въпреки това обаче синдиците искат да отхвърлят варианта за обиране на черешките от тортата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *