Какъв е реалният стандарт на живот във Великобритания след кризата?

С наближаването на парламентарните избори във Великобритания темата за стандарта на живот на Острова ще измести от основния дебат въпроси като тези за отношенията с останалата част от Европа и имиграцията, пише Financial Times.

Проблемът в цялата работа е, че има толкова много различни сравнения и източници на данни, че прекалено много противоречиви твърдения и заключения претендират да са верни, докато в действителност малко са точните и меродавни. Настоящият материал разглежда стандартите на живот във Великобритания от финансовата криза насам, избягвайки тенденциозното подбиране на данни и избягването от отговорност като се посочва, че резултатите са прекалено несигурни и сложни, за да бъдат правени каквито и да било изводи.

Ако вземем 2008 г. за основа, няма съмнение, че световната финансова криза здраво удари домакинствата. Реалните заплати и доходи, след изглаждането им към какъвто и да е инфлационен темп, са значително по-ниски днес. За да си дадем сметка за пълния мащаб на спада на реалните доходи, можем да разгледаме проучването Annual Survey of Hours and Earnings (ASHE), което показва, че брутното средно седмично заплащане намалява с 8,8% между 2008 и 2014 г., имайки предвид ефекта на инфлацията на потребителските цени.

От гледна точка на въпроса за неравенството, който набира сила по света, поне Великобритания не може да се оплаче. От 2008 г насам разпределението на доходите е равномерно. Тъй като коалиционното правителство защитаваше повече хората, разчитащи на социални помощи, отколкото работещите, неравенството по отношение на нетните доходи намаля.

Освен голямото свиване на заплатите друг ключов момент от разпределението на доходите се явява безпрецедентното подобряване на положението на по-възрастните за сметка на младите. Спадът на реалното възнаграждение на хората между 18 и 25 години е толкова рязък, че ги връща на нива, за последно регистрирани през 1988 г.

Ако миналите тенденции са ясно откроени, то настоящето е доста замъглено от статистическа гледна точка. Няма признаци за увеличение на заплатите или неравенството в доходите, младите все още носят бремето на ниското възнаграждение, но се оказва доста трудно да се определи степента на свиване на доходите. Последното издание на ASHE показва, че като цяло реалното средно заплащане пада с 1,6% на годишна база през април и същевременно възнаграждението на постоянно заетите нараства с 2,3%. Как става това?

Първо, ръстът на заплатите на постоянно заетите почти винаги надвишава този на средното възнаграждение, тъй като първият показател включва повишенията, но не и пенсиониранията. И все пак тази година разликата е необичайно голяма.

Втората част на обяснението е, че имаше голяма промяна на състава на работната сила, характеризиращата се с ръст на нископлатените работници, което сваля надолу средната заплата. Resolution Foundation изчислява, че без тази промяна на състава, месечните данни за заплатите биха показали ръст на реалните заплати от 0,1% през първата половина на 2014 г. вместо регистрираното свиване от 0,8 на сто. Напоследък данните предполагат, че месечните заплати растат бързо, но не знаем дали свиването на заплащането отстъпва или ефектът от промяната в състава на работната сила не изчезва.

В бъдеще Английската централна банка (АЦБ) очаква възстановяване на растежа на реалните заплати и реалните доходи. Тези надежди се основават на отшумяването на кризата на производителността във Великобритания – нещо което АЦБ продължава да прогнозира, само за да бъде разочарована от реалността в последствие.

Все още липсват признаци за големи промени що се отнася до неравенството на доходите. Растящите реални доходи на заетите биха увеличили разликата с разчитащите на социални помощи, но този ефект ще бъде компенсиран от увеличаването на доходите, предизвикано от увеличаването на заетостта.

Перспективата лека полека се подобрява, но Великобритания все още е далеч от зората на новите по-добри времена. А ако сте млади, нощта все още е прекалено мрачна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *