Как да кандидатстваме по програмата за безплатно саниране?

Това са добросъседски отношения! Въпреки разногласия в ежедневието, веднага щом разбрахме за Националната програмата за енергийна ефективност на Министерството на регионалното развитие иблагоустройството, която ни предоставя възможност за безплатно саниране, Със ​​съседите сесплотихме в името на по-доброто общо бъдеще и решихме твърдо да кандидатстваме. Как да го направим?

Как да кандидатстваме?

Процедурата за кандидатстване не е сложна, но не и проста, все пак нещата в етажната собственост никога не стават лесно. Ето какви са стъпките:

Учредяване на Сдружение на собствениците

Позакон сдружението сесъздава с цел усвояване на средства от фондовете на Европейския съюз и/ ​​или от държавния или общинския бюджет, безвъзмездна помощ и субсидии и / или използване на собствени средства с цел ремонт и обновяване. Създаването му не поражда други права и задължения за нас собствениците, освен получаване на безвъзмездна финансова помощ по програмата. За да създадем сдружението, трябва да се организираме собственици, представляващи не по-малко от 67% собственост на идеални части от общите части на етажната собственост. Повече за това как да учредим сдружението мога да намеря на pravatami.bg .

Важно! При създаване на сдружението, ако има апартаменти, които са необитаеми и не знаем кои са собствениците, можем да се обърнем към общината да съдейства в „издирването им“.

Важно! Всички входове отедна сграда подават задължително едно общо заявление за интерес ифинансова помощ (заявление за участие в програмата) за цялатасграда . Не е необходимо за целта да се създава едно общо сдружение на собствениците от цялата сграда, а могат да се създадат отделни сдружения за отделните блок-секции. Трябва да знам обаче, чевсички входове от цялатасграда трябва да сасъгласни да участват в кандидатстването иако дори само един не есъгласен заявлението ви щебъде отхвърлено, защото попрограмата сеизвършва саниране само на цели сгради, но не и на отделни входове,

На общото събрание на сдружението вземаме решение за кандидатстване по програмата, за осигуряване на достъп до всички самостоятелни обекти в сградата, както и за изпълнение на дейностите по саниране на сградата и съставяме протокол от събранието. За да вземем решение трябва да имаме мнозинство не по-малко от 67% от представените идеални части в сдружението.

Важно! Когато сдружението не е учредено от всички собственици, нечленуващите съседи трябва да заявяват съгласието си за участие в санирането с писмена декларация по образец. Тъй като, за да се изпълни самото обновяване на сградата, трябва да съберем 100% Съгласие на всички съседите за извършване на необходимите дейности.

Кандидатстване по програмата

Приемът на документи за кандидатстване се организира от общината. Тя е задължена и да проведе информационни срещи с гражданите по програмата, както и да предостави горещ телефон за задаване на възникнали въпроси. От името на сдружението подаваме заявление за участие в програмата. Към него трябва да приложим следните документи:

справка за собствениците на самостоятелни обекти;·
копие от споразумението за създаване на сдружение на съсобствениците;
копие от удостоверението за вписване в регистър БУЛСТАТ;
копие от поканата за провеждане на общо събрание на сдружението;
копие от протокола за поставяне на поканата по образец;·
протокол от общото събрание на сдружението, съдържащ решение за кандидатстване по програмата.

Общината определя реда за подаване на заявления, като такива се приемат през целия период на програмата или до обявяване изчерпването на средствата за финансова помощ, както и процедурата за извършване на оценка на подадените заявления и сроковете, в които тя ще се извършва.

Одобрение

След като получи заявлението ни, общината проверява подадените документи и извършва оценка на тяхната пълнота. В случай на липсващи документи общината изисква да ги предоставим. Ако сдружението на съседите ниполучи положителна оценка, общината ни уведомява писмено за това. Ако не бъдем одобрени също, като отказът е мотивиран и трябва да бъдат посочени причините за постановяването му. При отказ не трябва да се отчайваме, можем повторно да подадем документи за кандидатстване. Критериите за оценка са:

Критерии за подбор на жилищни сгради за обновяване:

заявление за финансова помощ е подадено за цялата сграда;
регистрирано e сдружение на собствениците по установения в закона ред;·
има съгласие на всички собственици на самостоятелни обекти, които използват самостоятелните обекти или части от тях за извършване на стопанска дейност, както и за отдаване под наем или извършване на дейност от търговци и/или лица със свободни професии за стопанска дейност, за получаване на минимална помощ съгласно механизма на програмата за минимални помощи, както и за заплащане на съответните разходи, когато това е приложимо (включително попълване на декларация по образец, че с тази инвестиция общият им обем инвестиции няма да надхвърля 200 000 евро.).
·има съгласие на собствениците за осигуряване на достъп до самостоятелните обекти.

Всяка от кандидатстващите сгради получава безплатен технически паспорт

Важно! Ако със съседите се мотаем твърде дълго, може да се окаже, че когато най-накрая постигнем съгласие, парите вече ще са свършили. Бързите действия тук увеличават шанса за успех, защото кандидатстването трае до изчерпване на наличния публичен финансов ресурс.

Сключване на договор с общината

Нашето одобрено сдружение на собствениците сключва договор с общината. С договора сдружението ни дава право на общината в лицето на кмета да извърши от наше име действия по осигуряването на необходимия ресурс за обновяване на сградата и организиране на всички дейности по обновяването. Договорът съдържа условията за предоставяне на финансова помощ и определя права и задължения на страните.

Важно! Ако нямаме възможност да сключим договора в разумен срок, трябва да уведомим общината за причините и за необходимостта от отлагане на сключването на договор.

Сключване на договор между общината и ББР

След сключване на договора с нас, общината от името на сдружението сключва Договор за целево финансиране с Българската Банка за Развитие ис областния управител.

Практическо изпълнение на дейностите по санирането на сградата

Това е заключителният етап, след който мечтите ни ще се превърнат в реалност. Дано да стигнем до там и дано очакванията ни за по-качествен и икономичен живот след санирането се оправдаят.

Важно! Одобрените методически указания за кандидатстване по програмата, както иобразците към тях сакачени на интернет страницата на МРРБ, секция „Обновяване на жилища“, под-секция Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

Е, разбрах как става. Сега остава със съседите да се организираме бързо. Първите печелят, кандидатства се до изчерпване на наличния финансов ресурс.

(*) Настоящата статия има за цел да очертае някои основни Ваши права, като няма претенции да бъде юридически съветник. Ако имате затруднения с упражняването на тези основни права или случаят е по-сложен -. Съветваме Ви да се консултирате с юридически експерт (*)

Автор:
Пенка Попова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *