Как да се защитя при вреди от дефектна стока?

Купувам си нов телевизор, но когато го включвам се получава токов удар и компютърът ми изгаря; купувам си нов мобилентелефон, на който говорителят не работи и не мога да проведа важен бизнес разговор; купувам най-новата вода с колаген, но получавам болки в корема. На всеки от нас се е случвало да купи дефектна стока, но кой носи отговорност за вредите, които претърпяваме от нея?

Що е то дефектна стока?

Под “стока” се разбиравсяка движимавещ, независимо дали е част от друга движима или недвижима вещ, включително земеделски култури, продукти и суровини от животновъдство,лови риболов, също така и електричеството.Стоката от своя страна едефектна, когато не отговаря наобщоприетите очаквания за обичайна употреба. Напримердиабетик съм и си купувам сладкиш, на чиято опаковка изрично е указано, че е без захар, но от него се повишава нивото ми на кръвна захар или пък си купувам скъпа марка парфюм, но кожата ми се обрива от него.Дефект имаме във всички случаи, когато има несъответствие в качество, количество, наименование, вид, състав, произход, трайност, отличителни черти, обичайна и възможна употреба на стоката,рекламатана стоката и предоставената информация за нея.

Кой носи отговорността?

Ако си купя дефектнастока, мога да потърся отговорност напроизводителите,дистрибуторитезавреди, причинени от дефект на произведена или доставена от тях стока.

Производителят носи отговорност за вредите, причинени от дефект на неговата стока,независимо дали има вина за дефекта й.Той може да бъдеосвободенот отговорност или отговорността му може да бъденамалена, когато вредите са причинени едновременно от дефектната стока и мои действия или действия на моето дете например.Всяко съглашение, с което аз и продавачът се уговаряме, че той няма да отговаря за недостатъци настоката, е недействително и не произвежда действие.Същото важи и за производителя – всякакви договорености заосвобождаване или ограничаване отговорността му за вреди са нищожни.

Какви са правата ми?

Ако се окаже, че съм купил дефектна стока и има основание да търся отговорност от производителя/продавача, пред мен се откриват различни възможности. Ако просто искам замяна на стоката, мога да упражня правото си нарекламация. В случай че претърпя вреди от дефекта на стоката обаче, мога да заведаиск, чрез който да претендирам обезщетение.

Правото на рекламация

Когато правя рекламация НЕ плащам държавни такси, НЕ ходя в съда, НЕ си наемамадвокат. Всичко, което е необходимо е да се обърна към продавача на дефектната стока. Срокът за рекламация е2 годиниот продажбата.Правото на рекламация мога да упражня не само по отношение на нови стоки, но и при покупка на вещ – втора ръка.Ако правя рекламация мога да поискам от продавача илиремонтна стоката с дефект, илизамянатай с нова.

Правото на обезщетение за вреди

Във всички случай имам право на обезщетение за претърпените от менвреди, свързани с дефекта на стоката.Ще получа обезщетение, ако вследствие на дефекта на стоката е настъпиласмърт или телесна повредаза физическо лице (напр. електрическият уред, който съм купил, даде на късо и ме хване токът, в резултат на което получа изгаряне) или еповредена или унищожена вещ, различна от дефектната стока, на стойност не по-малка от1000 лв.(напр. купувам си хладилник, връзвам го към ел. инсталацията в апартамента, но дава на късо и в резултат на това изгаря и телевизорът ми).

Искът за обезщетение на вреди, причинени от дефект на стока, мога да предявя дотри годиниот датата, на която съм узнал или е следвало да узнам за вредата, дефекта и самоличността на производителя.При предяваването на иска, аз трябва да докажавредата, дефекта и причинната връзка между тях.Искът мога да подам или по седалище/адрес на управление на производителя, или по моя постоянен или настоящ адрес.Компетентен съд е районният.Ако освен мен и други лица са претърпели вреди от конкретна дефектна стока, ние можем да предявим т.нар. колективен иск.Той обаче се подава пред окръжния съд.Правото ми на обезщетение за вреди обаче се погасява изтичането на10 годиниот датата, на която производителят е пуснал в обращение стоката, причинила вредата, освен ако междувременно не съм предявил иск срещу производителя.

Към кого да се обърна?

Освен към съда, при нарушаване на потребителските ми права, аз имам право да подам жалба, сигнал или предложение в писмена форма на хартиен носител или поелектронен пътдоКомисията за защита на потребителите.По анонимни сигнали производство не се образува.

(*) Настоящата статия има за цел да очертае някои основни Ваши права, като няма претенции да бъде юридически съветник. Ако имате затруднения с упражняването на тези основни права или случаят е по-сложен – съветваме Ви да се консултирате с юридически експерт. (*)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *