Как дигиталният маркетинг променя пазара на бързооборотни стоки?

Ритейл пазарът е един от секторите, които най-активно се възползват от възможностите на дигиталния маркетинг, променяйки изцяло методите за комуникация с потребителите, съобщават от българската дигитална агенция eDesign.

Тя разкрива още, че дигиталният маркетинг навлиза с все по-бързи темпове в сегмента на бързооборотните стоки през последните години. Благодарение на това рекламните кампании, базирани на онлайн и други иновативни методи, стават все по-интересни.

По думите на управляващия партньор на eDesign Георги Костов спецификата на ритейл бранша му позволява да се възползва максимално от предимствата на маркетинговите инструменти, а тази тенденция постепенно се пренася и в България.

Според Костов има пет основни тенденции, променящи пазара на бързооборотни стоки. На първо място това е по-ефективното използване на „точките за продажба“. Все повече компании избират да комбинират физически методи с виртуални канали, в това число със социалните мрежи и с мобилни приложения за добавена реалност. Сред добрите примери за това са приложенията за „виртуално“ изпробване на реални продукти.

Втората тенденция, която очертават от eDesign, е свързана с пълноценното използване на новите мобилни технологии. Костов смята, че ритейл компаниите в най-голяма степен могат да извлекат полза от услугите, които са базирани от местоположението (LBS). Фирмите залагат на приложения, които откриват интересни локации, покрай които преминава потребителят, и му съобщават за местата, на които може да се отбие.

Активното навлизане на мобилния интернет в България, ръстът в продажбите на мобилни устройства и появата на нови класове устройства като умните часовници, допринасят за по-активното използване на новите възможности в дигиталния маркетинг.

Новият телекомуникационен сегмент, наречен indoor positioning (“вътрешно позициониране“), също набира сили. Той включва решения за определяне на точното местоположение на сгради на местата, където няма покритие на позициониращите спътници от американската система GPS или нейните аналози. Моловете, бизнес сградите, гарите, хипермаркетите и летищата могат да се възползват от нея.

Не бива да забравяме, че дигиталният маркетинг носи и по-голяма гъвкавост при комуникирането на по-голям брой продукти, открояването на промоциите, ценовите отстъпки различните послания, които трябва да достигнат до крайния потребител.

Благодарение на новите маркетингови инструменти, компаниите в ритейл сегмента стават много по-гъвкави и реагират по-адекватно на пазарните промени, посочва Костов.

Не на последно място дигиталните инструменти позволяват на бизнеса да познава по-добре самите потребители. Това означава и повече възможности за отговаряне на клиентските нужди и вкусове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *