Как Европейският портал за електронно правосъдие може да ми е полезен?

Какво ми се случва?

Намирам се в държава-членка на Европейския съюз. Въвлечен съм в съдебен процес по различни причини – нарушавам закона или виждам как други лица или държавата нарушават моите права. Нямам идея как функционира съдебната система на съответната държава, както и как процесуално се развива производството. Интересувам се и как бих могъл да получа адекватна правна помощ, към кого точно трябва да се обърна и колко ще ми струва. Без съмнение се чудя и дали бих могъл да се възползвам от алтернативни способи за решаване на възникналия правен спор (напр. медиация). Още по-сложно става и ако са намесени бизнес отношения и аз представлявам някоя фирма. Съществува ли място в уеб пространството, където изчерпателно мога да получа информация по отношение на правосъдните системи на Европейските държави? Отговорът се крие в Европейския портал за електронно правосъдие.

Какво е Европейският портал за електронно правосъдие?

Европейският портал за електронно правосъдие е замислен като „единно (електронно) гише“ за информация относно европейското правосъдие и достъпа до европейските съдебни процедури. Порталът е насочен към гражданите, предприятията, практикуващите юристи и съдебните органи. Като европейски гражданин следва да имам същия достъп до правосъдие в други държави-членки, какъвто бих имал в собствената си държава. Европейският портал за електронно правосъдие практически допринася за премахването на пречките в това отношение като предоставя информация на 24 езика и голям брой връзки към уебсайтове и документи от значение. Тук мога да получа отговор относно това как работят правните системи на 28-те държави-членки и какви са основните ми права в тях, както и как функционира правото на ЕС. Връзките в уебсайта могат да ме насочат към национална информация на държавите-членки.

Кой ще се възползва от този уебсайт?

Гражданите – Като гражданин, имам възможността да получа бързи отговори, когато съм на територията на която и да е държава-членка на ЕС и съм изправен пред житейски ситуации като развод, смърт, съдебен спор или дори смяна на местожителството. Чрез портала мога да намеря юрист в друга държава, да разбера как да сезирам определена юрисдикция, да науча как да избегна скъпоструващи съдебни процеси като използвам медиация, къде да заведа съдебен иск, правото на коя държава-членка се прилага в даден случай и дали имам право на правна помощ.
Юристите– Като юрист, могат да правя справки с правни бази данни, да се свързвам с колеги чрез съдебните мрежи и да намирам информация за съдебни обучения. Предимство е и информацията относно това как да участвам в трансгранични видеоконференции;
Бизнес средите – Ако се занимавам с бизнес, лесно ще намеря връзки към регистри за несъстоятелност и кадастри, информация относно приложимите закони и трансграничните производства.
Какво мога да правя в Европейския портал за електронно правосъдие?

мога да намеря брошури, съдържащи правата на обвиняемите и на жертвите на престъпления във всички държави-членки и правото им на обезщетение. Те включват например информация относно това как се разглеждат пътнотранспортните нарушения в различни държави.
мога да заведа иск с малък материален интерес. Съдилищата могат да обработват трансгранични искове онлайн и да комуникират с ищците и обвиняемите по дадено дело, както и със съдилища в други държави-членки.
мога да наредя плащане онлайн чрез платформата.
мога да се възползвам от по-ниски разноски чрез опростените и ясни онлайн процедури.
мога да търся адвокат, като порталът позволява търсене на адвокат с определени характеристики, като например, говорещ немски, специализиран в семейно право или право по развода в Унгария.
Благодарение на интелигентното използване на технологиите, с Европейския портал за електронно правосъдие е постигнат и голям напредък в оперативната съвместимост в ЕС за електронния подпис, електронната самоличност и електронното плащане. В тази връзка, вече ефективно могат да се прилагат няколко от проектите на електронното правосъдие, като европейското платежно нареждане или европейската процедура за искове с малък материален интерес.

(*) Настоящата статия има за цел да очертае някои основни Ваши права, като няма претенции да бъде юридически съветник. Ако имате затруднения с упражняването на тези основни права или случаят е по-сложен – съветваме Ви да се консултирате с юридически експерт. (*)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *