Как експертите приемат реформите в Китай?

Дългоочакваният Трети пленум в Китай се проведе по-рано този месец, а пазарите реагираха благоприятно на решението, което последва няколко дни след събитието, съобщава Business Insider.

Китай реши да разхлаби политиката си за контрол на раждаемостта, да премахне известните трудови лагери, да започне да насърчава повече частни инвестиции в държавните предприятия и да предприеме по-голяма финансова реформа.

Във връзка с това изданието прави допитване с експерти по темата, които отговарят на три ключови въпроса. Ето и техните отговори:

Какво е най-разочароващото от Третия пленум?

Дейвид Куи, Bank of America: “Единственото разочарование е, че освен смътно посочване, че лидерите се стремят да постигнат „решителни“ резултати във важни области до 2020 г., няма друг по-ясен коментар за този период. Страхуваме се, че изпълнението ще бъде стъпка по стъпка и ще се наблегне само на лесни реформи, като политиката за раждаемостта и повишаването на цените на комуналните услуги ще имат някакъв напредък в скоро време. Сериозните реформи обаче ще останат на заден план“.

Алистър Чан, Moodys: “В Китай винаги има повече реформи, отколкото е обявено, че ще влязат в сила, тъй като страната има дълъг път, който да извърви в прехода си към статута на развита икономика. Една промяна, която не предстои, е политическата реформа и осигуряването на по-голяма прозрачност в работата на правителството“.

Коя е най-значимата реформа, обявена на Третия пленум?

Дейвид Куи, Bank of America: “От нашата гледна точка най-значимата реформа в резултат от Третия пленум е решението на политиците да дадат възможност на пазара да играе решаваща роля в разпределението на ресурсите“.

Диана Чойлева, Lombard Street Research: “Капиталовата сметка, либерализацията на лихвения процент и правата върху земеделските земи“.

Алистър Чан, Moodys: “Наистина не мога да посоча само една политика, която се откроява като най-добрата или най-значимата. Мисля, че цялостният обхват на реформите е най-важен. Той показва ангажимента на Пекин към реформата на всички нива на управление. Увереният тласък, който позволява на пазарите да играят решаваща роля в икономиката, е признание, че правителството не е в състояние да насочва следващата ера на икономически растеж“.

Кое е единственото нещо, което медиите не разбраха?

Дейвид Куи, Bank of America: “Малко се обсъжда отрицателното въздействие върху пазара на предстоящия кръг от реформи, включително тези на държавните предприятия. Този вид предприятия ще бъдат допуснати в конкурентни сектори като логистиката. Въпреки това предсталвяват едва около 10% от индекса MSCI. От друга страна, правителството защитава тези, при които стойността на франчайза може да ерозира вследствие на реформите. Същото вероятно важи и за цялостната програма за реформите. Ние смятаме, че ефектът може да е отрицателен за големите банки, защото дерегулацията на лихвения процент и увеличаването на конкуренцията могат да доведат до инвестиции в сектори, които имат по-голяма пазарна капитализация от възможни бенефициенти.

Диана Чойлева, Lombard Street Research: “Пропуснаха силата на комюникето, което получихме“.

Алистър Чан, Moodys: “Реформата в Китай е продължителен процес. Следователно това е само една част (макар и много важна) от процес, който ще продължи няколко десетилетия. Плановете ще се променят в зависимост от това колко бързо успяват да реагират различните части на бюрокрацията, в зависимост от икономическите обстоятелства. Така че точните идеи не са толкова важни, колкото общият характер на целия документ“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *