Как инвестират пенсионните фондове у нас и в Япония

В края на миналия месец Държавният пенсионен инвестиционен фонд на Япония обяви промени в структурата на портфейла си.

Половината от активите ще бъдат в местни и чуждестранни акции, а най-големият пенсионен фонд в света ще започне да инвестира и в алтернативни активи в търсене на по-голяма доходност.

Държавният пенсионен инвестиционен фонд на Япония, който разполага с активи за 127.3 трлн. йени (1.1 трлн. долара), си постави таргет по 25% от активите му да бъдат в акции на японски и чужди компании, в сравнение с по 12% преди това.

Фондът също така ще намали дела на японските облигации в портфейла си до от 60% до 35%.

Делът на чуждестранните инвестиции в портфейла на фонда ще бъде увеличен от 11 на 15%.

До 5% от активите на фонда също така ще бъдат в алтернативни инвестиции, като дялове в непублични компании, инфраструктура и недвижими имоти, като те ще са по-скоро част от другите класове активи, отколкото като отделна група.

За да направим сравнение относно инвестициите на пенсионните фондове у нас, екипът на Profit.bg се обърна към данните на Комисията за финансов надзор, публикувани в края на миналата седмица.

Съвкупните резултати на фондовете сочат, че вложенията в акции и права, извън тези на АДСИЦ и КИС (акционерни дружества със специална инвестиционна цел и колективни инвестиционни схеми), са 15.64 на сто от инвестиционните портфейли на фондовете.

Най-малко са вложенията на универсалните пенсионни фондове – 14.93 на сто, но пък следва да се има предвид, че те управляват и най-много средства. Професионалните пенсионни фондове имат 17.89 на сто вложения в акции, а доброволните пенсионни фондове – 19.44 на сто.

Най-малки са инвестициите в акции на фондовете на Топлина (4.04 на сто), следвани от Пенсионноосигурителен институт (ПОИ) с 11.43 на сто. Бъдеще и Алианц имат по 14.07 и 14.11 на сто вложения в акции, а Съгласие и ЦКБ Сила са с по около 15%.

Челната тройка за най-големите инвеститори в акции са Ай Ен Джи (16.07%), Доверие (16.37 на сто) и ДСК Родина с 19.24 на сто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *