Как корейските автомобили успяха да победят японските?

От години наред се води ожесточена борба между Япония и Южна Корея за превъзходството при производството на леки автомобили.

Миналата седмица постиженията на южнокорейските Hyundai и Kia бяха официално признати: корейските автомобили задминаха японските коли по отношение на качеството, пише изданието Fortune.

Изследователската агенция J.D. Power класира най-добрите автомобилни марки на масовия пазар, като Kia зае втора позиция – веднага след поставената под номер едно Porsche, а Hyundai е на четвърто място, дишайки във врата на Jaguar.

Забележителният обрат на съдбата, който помогна на Hyundai и Kia да задминат японската автомобилна индустрия, може да бъде сведен до три фактора.

Първият от тях е отдадеността на качеството. Hyundai, която държи двете съдружнически южнокорейски марки, призна, че преди качеството е било лошо и е осъзнала, че без значителни подобрения производителите нямат шанс да успеят в САЩ. Така през 1998 г. компанията въведе директива, която поставя качеството като основен приоритет над всичко останало.

Специалистът и консултант в Hyundai и Kia Дон Саутъртън обяснява в интервю, че и двете компании поддържат единна позиция за качеството, която не е трепнала през годините и се уповава на убеждението, че трябва да се постигат такива резултати.

Всъщност преди пускането на пазара на новия модел Sonata, който в момента се съревновава със стожери като Toyota Camry и Ford Fusion, инженерите го разглобявали отново и отново, докато не били задоволени от откриването на всеки потенциален проблем или дефект, уточнява Саутъртън.

Друг ключов момент за положителния обрат в производството на коли в Южна Корея се състои в управлението на Hyundai – Чунг Монг-коо е новият и изключително уважаван управител на компанията. Като по-млад той е поправял камиони за армията на САЩ, а след това станал председател и управител на Hyundai Motor и Kia Motors през 2000 г.

Непоколебимото покорство на подчинените му към неговите нареждания е основен критерий за управлението му. Заповедите и начинанията на Чунг Монг-коо се изпълняват бързо, прецизно и без въпроси.

Третият фактор за успеха на южнокорейските автомобилни производители е, че те самите са приели, че моделите не притежават привлекателен дизайн.

През 2006 г., след забележки от страна на американски критици, Hyundai привлече Питър Шрайер, дизайнер на Audi, който доби популярност заради ролята му в създаването на спортното купе Audi TT. Почти веднага след това отзивите се подобриха. Под неговото ръководство бяха създадени и модели като награждавания Kia Soul.

По-рано този месец Hyundai нае Люк Донкерволке, отново дизайнер на Audi, за да наследи Шрайер, който ще се пенсионира след две години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *