Как Меркел промени закона за ВЕИ

Кабинетът на германски канцлер Ангела Меркел одобри миналата седмица реформи на Закона за възобновяемата енергия, който е от преди 14 години. Целта е да се стабилизират цените на електроенергията според плана за енергийната трансформация, отбелязва ДПА.
Цели: На сегашните доставчици на зелена енергия е гарантирано твърдо плащане за 20 години. Реформата цели постепенно тази гаранция за плащане да отпадне. Цената, плащана за зелена енергия от нови съоръжения ще спадна до 12 цента за киловатчас. Това трябва да направи зелената енергия по-евтина и да увеличи дела на този вид енергия в националната мрежа от сегашните 25 процента на между 40 и 45 процента през 2025 година и 55-60 процента до 2035 година.
Вятърната енергия ще се увеличава годишно с 2500 мегавата при първоначално тарифа на изплащане 8,9 цента за киловатчаса. Ако таванът за нарастване на производството бъде прехвърлен, то допълнителните вятърни турбини ще получават по-малко пари.
Офшорната вятърна енергия ще има по-високо първоначално равнище на заплащане от около 18 цента за киловатчас. Вместо обаче преди панираните 10 000 мегавата, само 6500 мегавата трябва да бъдат монтирани до 2020 година и 15 000 мегавата до 2030 година.
Въпреки че земите, които се използват за отглеждането на зърно са станали повече, увеличаването на биомасата ще бъде ограничено до 100 мегавата годишно. Новите съоръжения ще бъдат захранвани предимно от отпадъци и остатъци.
Потребителите плащат повече също така заради увеличения брой компании, произвеждащи си сами електричество, което е изключено от Акта за възобновяема енергия и от таксите за мрежа. В бъдеще компаниите, които сами си произвеждат електроенергия, ще трябва да плащат, като вид енергийна солидарност, 20 процента от тарифата на Акта за възобновяема енергия за енергията, произведена от нови съоръжения. Супермаркетите и малките компании, които искат да си произвеждат слънчева енергия, в бъдеще ще покриват 50 процента от тарифата. Представители на сектора на слънчевата енергия се оплакват от несправедливо отношение.

Германските железопътни компании, включително националният оператор Дойче бан (Deutsche Bahn), ще трябва да плащат малко повече от преди, за да бъдат намалени цените за другите потребители на енергия. Железопътните компании ще трябва да дават сегашната пълна тарифа за зелена енергия, която е 6,24 цента за киловатчаса за първите два гигаватчаса годишно. След това сметката спада до 20 процента от тарифата. Това може да се отрази на цената на билетите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *