Как мислят богатите

Начините за забогатяване са няколко. Да се родите богат, да наследите богат роднина или да осъществите американската мечта, което се случва на малко хора.
Разбира се без наличието на капитал тази задача става изключително трудно, понякога дори невъзможна. И все пак, за да станете богат, трябва да мислете като такъв. Ето и няколко неща, които богатите хора знаят, съобщава Profit.bg.
„Има разлика между късмет и умение“
Много често богатите хора ще ви кажат, че им е провървяло. Това обаче ви е ясно, че няма как да е обяснение за непрекъснатото нарастване на богатството. Историята е пълна с примери за това как може да извадиш късмет, на да не ти провърви – пример тотомилионерите, за които статистически е доказано, че в основните случаи затриват, проиграват или изхарчват своето богатство. За да просперираш, трябва да полагаш постоянно усилия, но най-важното е да имаш умения. Не намесвай късмета.
„Без риск няма печалба“
Това и децата го знаят, но дали го осъзнаваме в пълна сила. Изпадане в крайности не е препоръчително. Поемането на твърде голям риск, често се свърза с „хазарт“, а тоталното му избягване, няма как да ви донесе изгоди в такива размери, че да трупате богатство. Рискът трябва да е обмислен (а не премерен), а най-важното за това е правилно преценяване на съотношението риск-доход. Често поради неразбирането на това хората са склонни да поемат понякога твърде високи рискове, без перспектива това да им носи големи изгоди.
Спазването на правилото – „капка по капка – вир прави“ няма да ви направи богати. Проблемът на така наречените „нискорискови инвестиции“ е, че всъщност са нискодоходни.
„Залагай и не залагай всичко на една карта“
Това би могло да има много интерпретации. Разбира се, за да има смисъл трябва да имаш какво да залагаш. Казано по друг начин трябва да имаш капитал. Ако имаш достатъчно, тоест преминал си първата фаза на натрупване на капитал, не влагай всичко в един актив, една компания, една банка, един проект и т.н. Така си повишаваш шанса, ако нещата се объркат да останеш и без това което вече си постигнал.
Разбира се тук може да има и контрапункт. Ако нямаш достатъчно капитал, можеш да го вложиш в едно нещо. Другото което влагаш е талант, лични умения, усилия и др., а крайната цел трябва да е създаване на нещо уникално, което да ви доближи до „богопомазаната висша класа“. В крайна сметка, когато нямаш нищо няма какво да губиш.
„Търси уникалност“
Не се опитвай да надхитриш всички останали. В крайна сметка милиарди хора по света ежедневно търсят начини как да станат по-богати. Не си мисли, че си най-умният и това , което разполагаш като информация, само ти можеш да експлоатираш. По-скоро насочи усилията си да направиш нещо, което умееш по-добре от другите или което липсва пазара.
„Не инвестирай в неща, които не разбираш“
Не се заблуждавай, ценността се извлича от простите неща. Медиите са пълни със заглавия за богати хора, които правят нещо. Това не означава, че и ти би могъл да го правиш. Развитието на бизнес, от който си нямаш представа, почти в 100 процента от случаите завършва по един начин.
„Инвестирай в себе си“
Богатите хора инвестират в себе си, за своето образование и своето здраве. Замислете се защо? Докато сте млад, инвестирайте в своето образование, дори и на цената на работа в свободното си време. Има много начини да финансирането образованието си със стипендии, стига да положите достатъчно усилия.
„Виждайте стойността във всичко“
Когато имате капитал ще получавате много предложения. Трябва обаче да се научите да ги пресявате и да виждате добрите инвестиционни алтернативи, пред такива, които са опит да ви завлекат, или използват. Това е умение, което се тренира с времето, така че дори и да нямате в момента необходимите средства непрекъснато си тренирайте мозъка?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *