Как ни лъжат при резервации за почивка

Законът за туризма дава определени права на гражданите, когато резервират ваканционен пакет, включващ услугите транспорт, настаняване, забавления, екскурзии, местни пътувания, посещение на туристически забележителности, при условие, че пътуването е по-дълго от 24 часа или включва почивка.

От Европейския потребителски център-България, цитирани от БТА, съветват преди всяка резервация потребителят да се увери, че туроператорът илитуристическият агент е лицензиран. Следващата стъпка е потребителят да поиска от туроператора точна и неподвеждаща информация на български език – брошура или интернет-страница. Информацията трябва да включва всички необходими данни за разходите, начините за плащане, разписания на пътуванията, дестинациите, категорията и вида на мястото за настаняване, включените хранения. Туристическата агенция също трябва да информира потребителя за наличието на застраховка, в случай, че фалира.

След като резервацията вече е направена, агенцията не може да променя договора – например да смени хотела или датите на пътуването, освен ако потребителят не даде писмено съгласие за това. В противен случай потребителят има право на пълно възстановяване на заплатената сума в рамките на 7 дни.
Ако потребителят бъде настанен в по-ниска категория хотел, той има право на възстановяване на разликата в цената. Ако туроператорът предложи евентуално по-добра замяна на почивката, потребителят може да приеме без да заплаща допълнително.

Освен това цената на почивката не може да бъде увеличавана 20 дни преди началната дата на пътуването, с изключение промяна на транспортните разходи. Ако мястото на настаняване или някоя от предварително предоставените услуги не отговарят на предварителното описание, потребителят може да се оплаче в писмен вид на туроператора, като поиска подходяща алтернатива или компенсация. Ако искът не бъде удовлетворен веднага, потребителят трябва да отправи писмена жалба до туристическата компания след края на пътуването си. Ако агенцията откаже да сътрудничи, ощетеният може да се оплаче и пред Комисията за защита на потребителите.

Потребителите трябва да пазят копие от подписани документи и всякаква друга приложима документация при евентуален спор с туроператора. Ако туристическият пакет е променен значително, потребителят има право на възстановяване на сумата или на подходяща алтернатива.

Европейската мрежа от потребителски центрове обхваща всички страни-членки на ЕС, както и Норвегия и Исландия. Само за миналата година в Европейския потребителски център-България има подадени 141 жалби от недоволни български потребители, а центърът е разгледал около 500 случая на спорове от страна на търговци и потребители.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *