Как по-бедна от Гърция европейска страна успя да се измъкне от финансовата криза

Когато германският финансов министър Волфганг Шойбле търси примери за „доказателство“, че еврозоната има правилната стратегия за справяне с дълговата криза, той винаги посочва Португалия. Спасената държава си взима лекарствата и оздравява.

В западната държава избирателите са хвърлили надеждите си на премиера Педро Пасос Коелю и неговата спасителна програма, която започва да дава резултати, дори и дългът да остава висок, пише Bloomberg.

Две седмици след като Гърция преизбра мнозинство, което се възпротиви на съкращаването на разходите, само за да капитулира, изборите в Португалия тази неделя изглеждат още по-приглушени. Анкета на Bloomberg, проведена сред инвеститори, показва, че пазарът на облигации ще се задвижва едвам-едвам, независимо кой спечели.

Според проучванията избирателите са склонни да се придържат към правителството на Коелю, което наложи съкращения и увеличение на данъците в страна, която до миналата година беше по-бедна от Гърция, базирайки се на икономическото производство на човек, по данни на Евростат.

Европейската комисия оценява, че следващата година дългът ще надвишава 120% от икономиката, която поне в момента расте с 1,6% на година, след като излезе от рецесия през 2013 година. Безработицата е около 13 на сто, което е над средното ниво за еврозоната, но по-ниско от 22-те процента в съседна Испания.

Целта на 51-годишния Педро Пасос Коелю е да увеличи износа, така че той да съставлява повече от половината от икономиката до 2020 г. спрямо 40% сега, докато подрязва бюджетния дефицит.

Основният му претендент – лидерът на социалистите Антонио Коста иска да подкрепи семейните доходи и да стесни дефицита с по-бавни темпове, но не следвайки конфронтационния подход на гръцкия премиер Алексис Ципрас.

В сравнение с Гърция и Ирландия, добрите времена в Португалия бяха по-малко шеметни, а колапсът – не толкова катастрофален. Страната имаше най-ниския БВП на глава от населението сред първите 12 членки на еврото.

Коелю смята, че тежката работа е свършена. „Направените саможертви не бяха напразни“, заяви той на митинг в понеделник в Бомбарал, северно от Лисабон.

През 2011 г. Португалия поиска заем от Европа и Международния валутен фонд. Страната продаде активи, увеличи данъците върху всичко – от заплати до дизелови автомобили, и намали разходите с 11 млрд. евро.

Съседката на Испания излезе от спасителната програма през май 2014 г. и се възползва от падащите разходи по заеми, подкрепени от Европейската централна банка, дори докато страната оставаше под инвестиционния рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *