Как правителството иска да подпомогне хората с необслужвани кредити

Водещ: Какво трябва всеки да направи, когато изпадне в ситуация, в която не може да си плащакредита. Имат ли практика банките да опрощават дълга? Как гледате на законодателните промени да се облекчат хората с изтегленикредити?

Деян Василев: Има смисъл в тази идея, впредвид високия процент необлсужваникредити. Законодателството е добре да се променя стратегически, а не да се гасят пожари. Гасенето на пожара често води до появата на нови пожари. Когато се правят бързи и необмислени мерки няма да има ефект. Не казвам, че хората не трябва да бъдат защитавани – напротив. По-добрата защита изисква една по-добра рамка. Така например със Закон за личния фалит може да променят цялостно нещата.Ипотечният кредите една част от голямата картина. Освен Закон за личния фалит има огромна ефективност в Закон за публичната продан. В момента единствен начин да бъде закупено жилище на фалирал длъжник от купувач според закона е кеш. Може да се направи така, че даден човек, ако иска да закупи жилище да получи банкова гаранция, че тя ще му отпуснекредит.

Водещ: Вие имате една такава позиция, че това е забрана на политиците за определена група хора?

Деян Василев: В съседна Румъния например, където имаме портал за сравнение накредитиправителството още 2008 г. въведе изискване за банките и небанковите финансови институции да отпускаткредитсамо когато е доказана кредитоспособността на клиента. В момента има много дружества, който отпускаткредитии без проверка на доход. И ако се замислим много голяма част от хората сипотечни кредити, ако имат други разходи да връзват, те взимат и новикредити. Нещата са динамични. Ако системата позволява да се теглят много кредити, тогава се стига до такива високи нива на задлъжнялост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *